Utenriksminister Espen Barth Eide deltok på EØS-rådsmøte

- I dagens situasjon er det viktigere enn noensinne å bevare vårt allerede gode forhold til EU, og styrke det der det er i vår interesse. Forvaltning av EØS-avtalen på en måte som ivaretar norske interesser er avgjørende, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utenriksministeren deltok på det 59. EØS-rådsmøtet i Brussel mandag 25. november. På agendaen stod blant annet europeisk konkurransekraft og halvårlig status på arbeidet med EØS-avtalen, inkludert etterslepet av rettsakter.

EØS-rådet er det øverste samarbeidsorganet mellom EU og de tre EØS/EFTA-landene. Rådet består av representanter fra EUs organ og utenriksministrene fra Norge, Liechtenstein og Island (ved det 59. møtet representert av ambassadør til EU Kristján Andri Stefánsson​​). Rådet møtes to ganger i året, i mai og november, for å diskutere aktuelle saker i EØS-samarbeidet. Møtet er todelt med en uformell politisk dialog, samt det formelle EØS-rådsmøtet.

Etter EØS-rådet deltok utenriksministeren i et møte med EFTAs rådgivende organer. Temaene for møtet var europeisk konkurransekraft i møte med geopolitiske utfordringer, styrking av det indre marked og rapporten fra EFTAs arbeidsgruppe om tverrsektorielle EU-initativer.

- EØS-avtalen har i tre tiår spilt en viktig rolle for norsk økonomi, næringsliv og samfunn. Vår økonomi er tett sammenvevd med den europeiske. Derfor henger Europas konkurranseevne tett sammen med vår egen, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren hadde i tillegg et eget møte med visepresident i Europakommisjonen, Maroš Šefčovič.

EØS-avtalen

Gjennom EØS-avtalen deltar Norge i EUs indre marked. Avtalen gir oss retten til fri bevegelse for personer, varer, tjenester og kapital. Dermed har nordmenn samme muligheter som EU borgere når det gjelder handel med varer og tjenester og rett til å arbeide, studere og bo i andre EØS-land. 

 

Family photo: Utenriksministerene fra EØS/EFTA landene sammen med visepresident i Europakommisjonen Maros Sefcovic og
f.v. Islands ambassadør til EU Kristján Andri Stefánsson, Lichtensteins utenriksminister Dominique Hasler, Norges utenriksminister Espen Barth Eide, Ungarns statssekretær fra utenriks og handelsdepartementet Péter Sztáray og visepresident i Europakommisjonen Maros Šefčovič. Foto: Jørn Rune Buljo