Utenriksministeren besøkte Afrikas største by
Nyhet | Dato: 17.04.2023 | Utenriksdepartementet
Sikkerhet til havs, handel og norske løsninger på nigerianske energiutfordringer sto øverst på dagsordenen da utenriksminister Anniken Huitfeldt i dag besøkte Nigeria.
– Nigeria er Norges viktigste handelspartner i Afrika og landet er blant annet det største markedet for norsk tørrfisk på kontinentet. Vi gjør det vi kan for å legge forholdene til rette for norsk næringsliv. I dag har vi derfor snakket om alt fra norske solenergiløsninger til tollhindre på fisk og sikkerhet til havs, sier Huitfeldt.
Nigeria er det landet i verden med flest mennesker uten tilgang til elektrisitet. I storbyen Lagos produserer diesel-generatorer strøm tilsvarende 15.000 megawatt. Derfor er norske solenergiløsninger spesielt relevante i Afrikas største by.
Utenriksministeren åpnet mandag konferansen Lagos-Norway Energy Exchange med en norsk energidelegasjon til stede. Konferansen er arrangert av ambassaden og Norwegian Energy Partners (NORWEP) og samlet relevante nigerianske kunder og finansaktører.
– Formålet med konferansen er å skape en møteplass der norske solenergiløsninger kan møte potensielle kunder. Dette har vært en målrettet satsning fra norsk side det siste året. Jeg er glad for at vi kunne overvære en kontraktsignering under åpningen av arrangementet, forteller Huitfeldt. Delstatsmyndighetenes energikommissær Olalere Odusote deltok og presenterte Lagos sin plan for grønn energitransformasjon.
Mange forbinder ikke Norge med solenergi, men den største utvikleren av solenergi i Afrika er det norske selskapet Scatec, som presenterte sine løsninger under konferansen.
Betydelig potensial
Rundt 85 norske bedrifter har interesser i Nigeria og det er økende engasjement for fornybar energi, landbruk, resirkulering, teknologi og helse. Statens pensjonsfond utland og Norfund har betydelige investeringer i landet.
Potensialet i det betydelige nigerianske markedet er stort, og vi vil bidra til å løse utviklingen i samarbeid med norsk næringsliv. Manglende tilgang på valuta er for mange den største utfordringen, men det er også korrupsjon og sikkerhetsutfordringer. Fra nigeriansk side ønsker en reelle investeringer i landet, som også bidrar til jobbskaping og overføring av teknologi.
Sikkerhet til havs
Maritim sikkerhet var også et viktig tema under utenriksministerens besøk. I havneområdet i Lagos, Nigerias største havneby og landets økonomiske hovedstad, fikk hun omvisning hos Nigerias myndighet for sikkerhet til havs, NIMASA.
Guinea-bukta er verdens farligste farvann. I mai 2022 vedtok Sikkerhetsrådet en resolusjon om å bekjempe piratvirksomhet i Guinea-bukta. Norge var en av pådriverne bak resolusjonen.
– Dette var et våre viktigste resultater i den perioden vi satt i Sikkerhetsrådet. Resolusjonen gjør det lettere for mindre land å rettsforfølge pirater og øker dermed sikkerheten for båtene som ferdes her, sier Huitfeldt.
Politiske møter
Utenriksministeren hadde også møte med guvernøren i Lagos, Babajide Olusola Sanwo-Olu.
– Det er viktig og svært nyttig for meg å få direkte innspill fra lokale myndigheter, men også fra norske og internasjonale aktører som opererer i området. Ikke minst nå når vi skal utarbeide en ny strategi for arbeidet i og med Afrika, sier Huitfeldt.
Den økonomiske utviklingen går sakte, til tross for høye oljeinntekter. Mer enn halvparten av landets mer enn 200 millioner innbyggere lever i fattigdom og det finnes knapt sikkerhetsnett i form av offentlige helsetilbud. Pandemien bidro kraftig til den vanskelige utviklingen.
11 millioner med humanitære behov
Den humanitære situasjonen i Tsjadsjøregionen er svært alvorlig. Etter nærmere 13 år med konflikt, anslår FN at 11 millioner mennesker har humanitære behov i 2023. Særlig utfordrende er situasjonen i nord-øst Nigeria hvor FN anslår at hele 8,3 millioner mennesker har humanitære behov. Norge har gitt betydelig humanitær støtte til Tsjadsjøregionen over flere år.
De humanitære behovene er økende, samtidig som økt matusikkerhet utgjør en stor utfordring. På bakgrunn av dette forpliktet Norge under Tsjadsjøkonferansen i Niamey, Niger, i januar 2023 å øke den humanitære bistanden til Tsjadsjøregionen til 200millioner kroner årlig i 2023 og 2024. Dette utgjør en økning på 50 millioner kroner årlig. En betydelig andel av dette går til nord-østlige Nigeria, gjennom norske organisasjoner, FN og Røde Kors-bevegelsen (ICRC).
Samtidig var Nigeria ett av de første landene i Afrika som kom seg ut av resesjon etter nedstengingen. De har store areal med fruktbart land og naturressurser som kan brødfø både dagens befolkning og den forventede befolkningsveksten. Den unge befolkningen har en skape- og innovasjonskraft som overgår alle andre land på kontinentet. Dette er særlig synlig innen teknologi, men også innen den fremvoksende kreative industrien.