Utenriksministeren presenterte Tyskland-strategi

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Støtte til Ukrainas forsvar mot Russland, og situasjonen på Gaza, var hovedtemaene da utenriksminister Espen Barth Eide møtte sin tyske kollega Annalena Baerbock i Berlin. Med seg på reisen hadde utenriksministeren Norges nye Tyskland-strategi.

Utenriksminister Espen Barth Eide møtte i dag Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Berlin. Mot bakteppet av Russlands krig mot Ukraina og den katastrofale humanitære situasjonen i Gaza fremhevet utenriksminister Eide behovet for tett samarbeid for å forsvare folkerett og felles verdier – i Europa og resten av verden.  

– Det utenriks- og sikkerhetspolitiske samarbeidet med Tyskland og i Europa blir stadig viktigere for Norge. Det kom tydelig fram i min samtale med utenriksminister Baerbock i dag – og reflekteres også i regjeringens nye Tyskland-strategi,  sa utenriksminister Eide.

Espen Barth Eide og Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock under pressekonferanse.
Utenriksminister Espen Barth Eide møtte i dag Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock i Berlin. Eide leverte en trykket norsk kopi av Norges nye Tyskland-strategi til Baerbock. Foto: Mathias Rongved / UD.

Den første norske Tyskland-strategien kom i 1999, og versjonen som lanseres i dag er den femte i rekken.  

Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Vi deler verdigrunnlag, er tett sammenvevde i det europeiske samarbeidet og nære allierte i NATO. Vi har en sterk gjensidig interesse av et bredt samarbeid, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i forordet til strategien.

I strategien legger regjeringen vekt på fem områder hvor samarbeidet med Tyskland skal styrkes ytterligere i årene som kommer. I tillegg til forsvar av felles verdier og samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk, fremhever regjeringens strategi samarbeidet om grønn omstilling og velferd, samt kunnskap og kultur.  

I Berlin besøkte utenriksministeren også det nordiske huset, som feirer sitt 25-årsjubileum i år. Her er ambassadene for Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island samlet under ett tak. 

– Vi står i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon i Europa, som bare kan håndteres gjennom tett samarbeid mellom likesinnede og allierte land. Med Sverige og Finland i NATO får samlokaliseringen av de nordiske ambassadene i Berlin et tilleggsdimensjon som vil styrke Norden og samarbeidet Tyskland ytterligere, sier utenriksminister Eide. 

Last ned strategien her på norsk og tysk

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.