Norge har sluttet seg til fellesuttalelse om Wagner-gruppen

Dette innholdet er mer enn 3 år gammelt.

Norge har sluttet seg til fellesuttalelsen fra flere europeiske land om Wagner-gruppen i Mali som fordømmer at det russiske private militære selskapet Wagner skal settes inn i Mali.

– Det er sterkt beklagelig at Malis overgangsregjering har besluttet å engasjere sikkerhetsstyrker fra Wagner-gruppen, sier statssekretær Eivind Vad Petersson.

Norge slutter seg også til sanksjonene mot Wagner-gruppen som EU vedtok mandag 13.desember. Disse sanksjonene er konkrete og et målrettet svar på Wagner-gruppens brudd på menneskerettene.

Norge er alvorlig bekymret for den politiske utviklingen samt den humanitære situasjonen og sikkerhetssituasjonen i Mali. Etter to kupp på under ett år, ledes Mali av en militær overgangsregjering. Norge har sammen med det internasjonale samfunnet uttrykt klare forventninger til at overgangsregimet gjennomfører planlagt valg i tråd med overgangscharteret og krav fra Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

– Wagner-gruppens tilstedeværelse i Mali vil være negativt for sikkerhetssituasjonen der. En mer ustabil sikkerhetssituasjon vil igjen forverre den humanitære situasjonen i et av Afrikas mest urolige og utarmede land. Dette vil også kunne ha negative ringvirkninger på fredsprosessen i landet og skape utfordringer for innsats i regi av FN og andre som bidrar til stabilisering i Mali, sier statssekretær Eivind Vad Petersson.

Mangel på offentlige tjenester og infrastruktur og gir erfaringsmessig grobunn for framvekst av terrorgrupper. Norge arbeider derfor for en helhetlig tilnærming som inkluderer støtte til langsiktig utvikling i Mali.