Utviklingsministeren: Totalt sammenbrudd i Gaza
Nyhet | Dato: 09.11.2024 | Utenriksdepartementet
–Det siste året har befolkningen i Gaza blitt påført enorme lidelser, og vi ser nå et totalt sammenbrudd på alle nivåer. Over 43 000 mennesker er drept. Hele familier er utryddet. 60 000 barn er akutt underernærte. Byer er jevnet med jorda. 2 millioner er internt fordrevet. Syke får ikke nødvendig helsehjelp, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Internasjonale eksperter varsler nå at det er svært sannsynlig at hungersnød er nærstående nord i Gaza. Matsystemene i Gaza har brutt sammen, antallet lastebiler med forsyninger er på det laveste nivået siden november 2023, og prisene på mat, bleier og drivstoff har skutt i været.
– At Gaza står på randen av en sultkatastrofe er fullstendig menneskeskapt. De 60 000 barna som nå er akutt underernærte kan få hjelp og de kan overleve, hvis bare FN får lov til å gjøre jobben sin. Uansett hva som skjer mellom partene, har Israel en forpliktelse til å la mat og medisiner slippe fram til sivilbefolkningen i Gaza, sier Tvinnereim.
Israels reaksjon på Hamas’ brutale terrorangrep 7. oktober i fjor har skapt en katastrofal humanitær situasjon i Gaza. I over ett år har de 2,2 millioner innbyggerne i Gaza vært fanget av krigshandlinger mellom Hamas og Israel.
Krigføringen i Gaza omfatter vilkårlige og uforholdsmessige angrep, og tiltak som hindrer at befolkningen får humanitær hjelp. Israelske myndigheter hindrer fortsatt i stor utstrekning tilgang til mat og nødvendig nødhjelp. Utsulting av sivilbefolkningen er i strid med krigens regler.
– Befolkningen i Gaza må leve med konsekvensene av krigføringen i flere generasjoner. De må leve med sorg og sterke traumer. Vi krever at Israel respekterer krigens regler, at sivilbefolkningen, syke og sårede får beskyttelse, mat og nødvendig medisinsk hjelp. For å få en slutt på lidelsene må partene gjenoppta forhandlingene om våpenhvile, økt humanitær bistand til befolkningen i Gaza og frigivelse av gislene, sier Tvinnereim.
Det siste året har det blitt stadig vanskeligere for UNRWA og andre organisasjoner, som er livlinen for innbyggerne i Gaza, å arbeide i Palestina. Mandag 28. oktober vedtok det israelske parlamentet lover som vil gjøre det umulig for UNRWA å arbeide i Palestina.
Dette er bakgrunnen for at Norge har tatt initiativ til en resolusjon hvor vi ber FNs generalforsamling om å be Den internasjonale domstolen (ICJ) om å fastslå hvilke forpliktelser Israel har til å legge til rette for at organisasjoner, inkludert FN, og land, kan gi humanitær bistand og annen hjelp til den palestinske befolkningen.
– Med denne resolusjonen ønsker vi å slå fast at ingen land kan heve seg over sine folkerettslige forpliktelser. Vi ser en liknende utvikling i andre konfliktområder - at ledere forsøker å undergrave humanitærretten og hjelpearbeidet. Denne utviklingen er svært alvorlig, og den må ta slutt, sier Tvinnereim.