Vedum på IMF og G20 møter i Washington og invitert til grunnrenteforedrag i New York
Nyhet | Dato: 25.10.2024 | Finansdepartementet
Finansministeren var i New York og Washington DC fra 22-25. oktober for å delta på IMFs årsmøte og G20 finansministermøte. Han var også invitert til å holde foredrag ved St. Johns University på Manhattan om den norske historien med skattlegging av naturressurser.
Foredraget var en del av St. Johns University Henry George Lecture series, hvor ulike foredragsholdere foreleser om et valgt økonomisk tema. Statsråden brukte sitt foredrag på å fortelle om den norske erfaringen med beskatning av naturressurser, med spesiell vekt på grunnrenteskatter. Et progressivt skattesystem som er rettferdig og omfordeler, tillitt til myndighetene og internasjonalt samarbeid på skatteområdet var sentrale poeng i statsrådens innlegg.
– I Norge har vi gjennom årene tatt godt vare på våre naturressurser til det beste for felleskapet. Andre nasjoner er nysgjerrige på hvordan vi har oppnådd den velstanden vi ser i dag, så det er gøy å kunne fortelle historien til et amerikansk publikum.
Før foredraget besøkte Vedum NBIMs kontor i New York hvor han fikk lære mer om hvordan fondet jobber i USA.
– Resultatet av den velstanden vi har bygget i Norge, ser vi i verdiene i oljefondet i dag. Derfor passet det bra å besøke de dyktige folkene som forvalter den norske formuen ute i verden. Det arbeidet de gjør i dag henger tett sammen med det norske skattesystemet
Ulikhet og rettferdig fordeling har vært et sentralt tema så langt under Brasils formannskap i G20. Statsråden deltok på nye G20 møter i Washington DC, i tillegg til møter i det internasjonale pengefondet (IMF).
– Vi er invitert som gjesteland til G20 i år, og det mange er opptatt i G20 er skattemodellen vår. Norge er et av få land med vekst, men uten at forskjellene har blitt for store. Derfor har det vært stor interesse for å høre om det norske skattesystemet, som omfordeler og legger til rette for høy vekst samtidig, sier han.
Under møtene i det internasjonale pengefondet (IMF) ble den store nyheten at kampen mot inflasjon nærmest er vunnet.
– IMFs prognoser er gode nyheter for den internasjonale økonomien, men bekrefter også våre prognoser hjemme. Lavere inflasjon og prisvekst, økt lønnsvekst og fortsatt høy sysselsetting vil bidra til at folk etter hvert vil merke bedring i privatøkonomien, sier Vedum