Nye ventetidstall for oktober:
Ventetiden for ventende er lavere for alle fagområder enn på samme tid i fjor
Nyhet | Dato: 15.11.2024 | Helse- og omsorgsdepartementet
Oppdaterte tall for ventetider i sykehusene viser rekordlave ventetider innen rusfeltet og at nær 17 000 færre personer venter på helsehjelp enn på samme tid i fjor. Tallene viser også at over seks prosent flere har fått påbegynt helsehjelp enn i oktober i fjor. Selv om det er bra at mange som har ventet lenge nå får behandling, er ventetidene i snitt fortsatt for lange.
– Det er positivt at nærmere 17 000 færre personer venter på helsehjelp. For første gang i 2024 ser vi at ventetiden for ventende er lavere for alle fagområder enn på samme tid i fjor, men arbeidet må intensiveres for at vi skal nå målene for neste år, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
I foretaksmøtet 5. november stilte statsråden krav for kommende år for å sikre tilstrekkelig oppmerksomhet og planlegging for å få ned ventetidene. Han bad også om at det settes i gang ekstraordinære tiltak slik at vi kan se en betydelig positiv utvikling allerede før jul i år.
Ventetidene for påbegynt helsehjelp er kortere for alle fagområder utenom somatikk, der ventetidene fortsatt er litt høyere enn i samme måned i fjor. Dette henger sammen med at mange langtidsventende nå går inn i statistikken. Siden somatikken er det største fagområdet, er ventetiden for påbegynt helsehjelp samlet sett litt høyere i oktober sammenlignet med samme måned i fjor.
- Vi må fortsette å jobbe hardt for å oppnå den nedgangen vi ønsker oss. Innsatsen må trappes betydelig opp, og det har jeg gitt de regionale helseforetakene oppdrag om, sier Vestre.
Den 15. i hver måned publiserer FHI og Helsedirektoratet oppdaterte tall for ventetider i sykehusene. I dag kom tallene for oktober 2024.
Tallene viser følgende endring for oktober i år sammenlignet med oktober i fjor:
- Antall ventende har falt, slik at det nå er nærmere 17 000 færre ventende.
- Det er andre måneden på rad at andelen som har ventet i seks måneder eller lenger er lavere enn i samme periode i fjor.
- For fagområdet tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) er ventetidene gått ned med seks dager (28 dager), og er nå fire dager kortere enn i oktober 2019 (året før pandemien).
- For fagområdet psykisk helsevern barn og unge er ventetidene gått ned med fire dager (45 dager).
- For fagområdet psykisk helsevern voksne er ventetidene gått ned med én dag (50 dager).
- For fagområdet somatikk er ventetiden to dager lengre (82 dager).
- For alle fagområdene samlet, er ventetidene for påbegynt helsehjelp to dager lengre (79 dager)
– At det nå er færre som venter på helsehjelp enn i fjor, er positivt. Det er veldig positivt at vi ser en større nedgang for ventetidene i TSB og psykisk helse barn og unge. Jeg er glad for å se at tallet på langtidsventende er redusert to måneder på rad sammenlignet med 2023. I sykehus over hele landet legges det ned et stort arbeid for å få ned ventetidene. Noen helseforetak har særlig gode resultater, som f.eks. Helse Fonna i Helse Vest, og Oslo universitetssykehus i Helse Sør-Øst, som begge har lavere ventetider for påbegynt helsehjelp i oktober 2024 sammenlignet med oktober 2023 innenfor alle fire fagområder, sier Vestre. OUS og Helse Fonna har også bedre tall enn i oktober 2019 for både PHV barn og unge og TSB.
Helgelandssykehuset i Helse Nord har bedre eller like gode tall for ventetider for påbegynt helsehjelp i oktober 2024 som i oktober 2019 innenfor tre av fire fagområder og bedre enn i oktober 2023 for det siste fagområdet - somatikk. I Helse Midt-Norge har St. Olavs hospital lavere ventetider for påbegynt helsehjelp for alle fagområder i oktober 2024 sammenlignet med oktober 2023. I tillegg har helseforetaket lavere ventetider enn i oktober 2019 for TSB.
– Selv om det er noen positive trekk, kan vi ikke kan si oss fornøyde med utviklingen samlet sett. I Ventetidsløftet har vi satt oss et tydelig mål om å snu trenden innen utgangen av 2024, slik at vi legger grunnlaget for en markant nedgang i ventetidene i 2025. Når jeg nå har stilt krav om at det settes inn ekstraordinære tiltak, forventer jeg å se resultater av dette snarlig, sier Vestre.
- 13. mai mai inngikk regjeringen, Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Den norske legeforening, Delta, Psykologforeningen, Spekter, Virke, NHO Geneo, Helse Midt-Norge RHF, Helse Nord RHF, Helse Sør-Øst RHF og Helse Vest RHF Ventetidsløftet.
- Mål i Ventetidsløftet: Partnerne vil jobbe sammen for å snu trenden og sørge for en nedgang i gjennomsnittlig ventetid i 2024 og 2025, slik at vi i perioden får en markant reduksjon i ventetidene som legger til rette for å nå de langsiktige målene definert i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.
- I statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å øke sykehusenes driftsbevilgninger med 5,5 milliarder kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2024. Regjeringens forslag innebærer at sykehusene kan fortsette arbeidet med Ventetidsløftet.
- Partnerne i Ventetidsløftet jobber langs tre hovedspor for å oppnå målsetningen om at ventetidene skal ned. De tre hovedsporene er helsepersonell, innovasjon og samarbeid. Aktuelle tiltak er blant annet bedre ansvar- og oppgavedeling, hensiktsmessige arbeidstidsordninger, kvelds- og helgeåpne poliklinikker, mer bruk av administrativt personell, digitale løsninger og KI, samt bruk at medisinsk teknisk utstyr og samarbeid med private og ideelle aktører etter avtale med og prioritering av det offentlige.
- Partnerne er enige om at tiltak bør prioriteres innen fagområder som er kjennetegnet av ett eller flere av følgende kriterier:
- behandler pasienter med alvorlige tilstander og høy risiko for forverret helse ved lange ventetider,
- mange pasienter på venteliste og/eller i forløp
- og lange ventetider.
- Det avholdes møter mellom partnerne om lag annenhver måned for å vurdere og diskutere status i arbeidet.
- Det er opprettet to arbeidsgrupper for henholdsvis ansvars- og oppgavedeling og KI og teknologiske løsninger. Arbeidstakerorganisasjonene har representanter i begge grupper.
- Som et resultat av arbeidet har helse- og omsorgsministeren kommet til enighet med fagforeningene om aktuelle områder for oppgavedeling som er oversendt de regionale helseforetakene. Det arbeides videre i en utvidet gruppe med andre aktuelle områder for oppgavedeling. Arbeidet skal ferdigstilles til 17. oktober.