Verden kom ikke til enighet om global plastavtale – forhandlingene fortsetter i 2025
Nyhet | Dato: 01.12.2024 | Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet
Etter en uke med intense forhandlinger om en ny global avtale for å stanse plastforurensning, klarte ikke landene å bli enig om innholdet i avtalen. Forhandlingene vil fortsette på et nytt møte i 2025.
– Jeg er svært skuffet over at det ikke var mulig å bli enige om en avtale i Busan. Det er samtidig et lyspunkt at langt over hundre land nå går foran og krever en ambisiøs avtale. Verden trenger et samlet løft mot plastforurensningen, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Representanter fra over 190 land har vært samlet i Busan i Sør-Korea for å forhandle frem en global avtale for bidra til en mer sirkulær plastøkonomi og forsvarlig avfallshåndtering for å stanse tilførsler av plast til naturen.
– Forhandlingene har vært krevende. Jeg skal ikke legge skjul på at vi har møtt svært harde fronter, sier Tvinnereim.
Det er spesielt vanskelig å komme til enighet om å:
- begrense plastproduksjon og forbruk
- fase ut spesielt problematiske plastprodukter og farlige stoffer i plast
- bistand til utviklingsland for å gjennomføre avtalen
– Norge vil arbeide med alle parter for å finne frem til en enighet som kan forene oss, også med land som er bekymret for hva en global avtale kan bety for deres økonomiske interesser, sier Tvinnereim.
Norge har sammen med Rwanda tatt initiativ til å samle en gruppe ambisiøse land i Høyambisjonskoalisjonen (HAC) for å stanse plastforurensning. Koalisjonen har nå 68 medlemmer og representerer land fra alle verdens regioner. På møtet i Sør-Korea har Høyambisjonskoalisjonens medlemmer jobbet aktivt for globale regler, blant annet om forbud mot enkelte forsøplende plastprodukter og farlige stoffer i plast.
Samtidig som det ikke ble oppnådd enighet om en avtale, gjorde vi fremskritt på møtet, blant annet på tekster om avfallshåndtering og utslipp.
FNs miljøforsamling vedtok i mars 2022 et mandat for å utvikle et rettslig bindende internasjonalt instrument mot plastforurensing. Det har vært gjennomført fire forhandlingsmøter og forhandlingene skulle etter planen ferdigstilles 25. november - 1 desember på INC-5 i Busan, Sør-Korea. På grunn av stor avstand mellom partene på flere punkter, måtte møtet suspenderes uten resultat. Forhandlingene gjenopptas i 2025.
Norge har siden 2014 jobbet for sterkere globale forpliktelser for å redusere plastforurensing.
Det historiske resolusjonsvedtaket 5/14 på FNs miljøforsamling i mars 2022 viser til utviklingen av et juridisk bindende internasjonalt instrument på plastforurensing, inkludert i det marine miljøet, basert på en omfattende tilnærming gjennom hele livsløpet. Vedtaket viser også til mikroplast som en del av plastforurensing og vektlegger viktigheten av miljøkonsekvensene av plastforurensning i det marine miljøet.
Forhandlingsprosessen skal utvikle juridisk bindende og frivillige bestemmelser i avtalen knyttet til målsettinger, tiltak for bærekraftige produksjon og forbruk, inkludert produkt design og bærekraftig avfallshåndtering, gjennom ressurseffektivitet og sirkulær økonomi. I tillegg skal det utvikles bestemmelser for nasjonale handlingsplaner, rapportering og evaluering, kunnskapsutvikling, støtte til gjennomføring av forpliktelser og involvering av ikke-statlige aktører. Forhandlingskomiteen har også anledning til å ta opp andre relevante aspekter utover mandatet spesifisert i resolusjonen.