Verner 31 nye skogområder i åtte fylker

Regjeringen verner i dag 31 nye skogområder i åtte fylker. Områdene er viktige levesteder for mange truede arter. Vernet er viktig for å ivareta disse artene i fremtiden.

Bilde fra utvidelsesområdet i Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere nasjonalpark.
Bilde fra utvidelsesområdet i Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere nasjonalpark. Foto: Eldar Ryan

– Skogvern er viktig og nødvendig for å sikre det rike artsmangfoldet i norske skoger. I skogen finnes det 1330 truede arter og 13 truede naturtyper. Dagens vernevedtak bidrar til å sikre disse artene i norsk natur også i fremtiden, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik. 

Dagens vernevedtak omfatter rundt 85 km2 nytt verneareal, og rundt 40 km2 av dette er produktiv skog.

Ett av område som vernes eies av Miljødirektoratet, mens de øvrige områdene er frivillig vern av privateid skog. Ett av områdene er en utvidelse med ca. 33,6 km2 av Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere nasjonalpark.

En rekke områder er vernet i år og skal vernes fremover

Samarbeidet mellom skogeierorganisasjonene og miljømyndighetene om frivillig vern av privateid skog startet i 2003, og de første områdene ble vernet i 2005. Med dette vedtaket er det hittil vernet 954 skogområder i dette samarbeidet

Interessen for frivillig vern av privateid skog er stor, og det pågår arbeid med en rekk nye skogområder med sikte på vern.

I 2023 ble det bevilget i alt 730 millioner kroner til skogvern. I den nylig inngåtte budsjettavtalen økes bevilgningen med 270 millioner kroner i nysalderingen, slik at samlet bevilgning til skogvern i 2024 blir 1070 millioner kroner. For 2025 blir det bevilget 556 millioner kroner til skogvern. Dette gir et godt grunnlag for fortsatt god framdrift i skogvernarbeidet.

– Jeg er glad for at vi med dette vernevedtaket sikrer enda flere viktige skogområder. Hittil i år har regjeringen vernet 70 nye skogområder. Jeg vil opprettholde et høyt tempo i skogvernet, og budsjettavtalen som nå er inngått gjør at vi kan verne en rekke viktige skogområder også neste år, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Vernet bidrar til nasjonale mål for naturmangfold

Skogvernet skal bidra til at to nasjonale mål for naturmangfold blir oppnådd: 

  • Et representativt utvalg av norsk natur skal bevares for kommende generasjoner. 
  • Ingen arter og naturtyper skal utryddes, og utviklingen til truede og nær truende arter og naturtyper skal bedres.

Vernevedtaket er også et skritt mot målet om vern av 10 prosent av skogen. Det er nå vernet nær 5,4 prosent av all skog, og 4,1 prosent av den produktive skogen i Norge.

Stor variasjon mellom skogområdene som vernes

Skogområdene som er vernet i dag har mange ulike skogtyper og vernekvaliteter.

Frønningen naturreservat i Lærdal kommune er et stort, sammenhengende og uberørt område på litt over 17 200 dekar. Den dominerende naturtypen i området er gammel furuskog, med innslag av bjørk. Langs bekkene er det litt rikere vegetasjon med blant annet gråor, fugletelg og hengeving. Vegetasjonen veksler mellom blåbærskog, bærlyngskog og lauvskog. Skogen er dominert av store grove furutrær og partiene som ligger høyere opp finner man spesielt gamle furuer. Enkelte av dem har vært i vekst allerede på 1100-tallet. Det er registrert tre rødlistearter i området, men det er potensiale for flere rødlista knappenålslaver og kontinuitetskrevende sopp tilknyttet død ved og gammel barskog. Større tekniske inngrep er nesten fraværende i området og det er få spor etter tidligere hogst.

Skorsfjell naturreservat i Bygland kommune har biologisk gammel og rik lavlandsskog, og innslag av naturtypene alm-lindeskog og rik blandingsskog i lavlandet. Området domineres av varmekjær edellauvblandet løvskog i veksling med bergvegger og rasmark. Det finnes innslag av den rødlistede naturtypen frisk, rik edellauvskog. Det er også funnet flere rødlistearter i området, blant annet alm, bleik piggstarr, almebroddsopp, ospepiggskinn, lodnevaniljerot, rosaskivesløropp, lindekullsopp og rynkeskinn.

Krokskogstupene naturreservat i Hole kommune ligger i den vestvendte lia nedenfor Krokskogen. Hele området er preget av et dramatisk landskap med bratte skråninger og stup ned mot Holsfjorden. Skogen er variert, med gammel barskog, edellauvskog, og blandingsskog. Eldre skog dominerer, og det er kalkrik grunn flere steder som gir opphav til rik vegetasjon. Det er registrert seks rødlistede naturtyper i området. Den utvalgte naturtypen kalklindeskog finnes også. Det er registrert ca. 126 ulike rødlistede arter av sopp, lav, karplanter og insekter. Flere av disse artene er kun kjent fra et fåtall lokaliteter på landsbasis.

Sogna naturreservat i Ullensaker kommune består av en stor ravinedal på østsiden av elva Sogna, og inkluderer flere sideelver. Ravinedalen er blant de mest intakte ravinene i Romerike. Området domineres av rike og produktive vegetasjonstyper, der skogen for det meste består av gammel gran- og gråorskog. Vegetasjonen varierer mellom sterkt kildepåvirket høgstaudeskog, vanlig høgstaudeskog, lågurtskog og delvis sterkt gjengrodd kulturmark med grove trær. De største naturverdiene i området er et større areal med sammenhengende og gammel gråor-heggeskog. I tillegg finnes det store mengder gammelskogselementer.

 

Frivillig vern av skog innebærer at miljømyndighetene definerer hvilke skogtyper og naturkvaliteter som bør vernes. Ut fra dette tilbyr skogeier areal for vern. Miljømyndighetene vurderer om området har naturfaglige kvaliteter som tilsier at det bør vernes, og i så fall forhandles det med sikte på å inngå avtale om frivillig vern mellom skogeier og staten.

Verneforslag med forslag til vernebestemmelser og vernegrenser sendes på offentlig høring slik at man kan innhente synspunkter og avklare forholdet til andre interesser. Vernevedtak skjer ved kongelig resolusjon i statsråd.

Skogeier avstår retten til å drive skogbruk i naturreservatet, og får derfor erstatning for tap av framtidig inntekt fra skogbruk i området. Dersom skogeier ikke er fornøyd med utfallet, kan han/hun trekke seg underveis i prosessen.

Normalt er jakt, fiske og høsting av bær og sopp tillatt. Skogeier beholder eiendomsretten, samt jakt- fiske og beiterettigheter i området. Eventuelle hytter eller setrer kan brukes og vedlikeholdes som før.

Følgende områder er vernet etter naturmangfoldloven:

  1. Gyttavatnet naturreservat i Fjaler kommune, Vestland fylke
  2. Frønningen naturreservat i Lærdal kommune, Vestland fylke
  3. Skorsfjell naturreservat i Bygland kommune, Agder fylke
  4. Heddeviksfjell naturreservat i Bygland kommune, Agder fylke - Utvidelse
  5. Hishovfjell naturreservat i Evje og Hornes kommune, Agder fylke
  6. Skiftenes naturreservat i Grimstad kommune, Agder fylke - Utvidelse
  7. Einfasura naturreservat i Hægebostad kommune, Agder fylke
  8. Helvedesdalen naturreservat i Lindesnes kommune, Agder fylke
  9. Oksla naturreservat i Vennesla kommune, Agder fylke
  10. Urdvatn og Kallingshei naturreservat i Åmli kommune, Agder fylke – Utvidelse
  11. Vardeheia naturreservat i Åmli kommune, Agder fylke - Utvidelse
  12. Hvittingen naturreservat i Holmestrand kommune, Vestfold fylke
  13. Tjuvberget naturreservat i Holmestrand og Tønsberg kommuner, Vestfold fylke
  14. Krokskogstupene naturreservat i Hole kommune, Buskerud fylke
  15. Trillemarka-Rollagsfjell naturreservat i Rollag kommune, Buskerud fylke – Utvidelse
  16. Tresvika og Brattholmen naturreservat i Hvaler kommune, Østfold fylke
  17. Gyrihelleren naturreservat i Indre Østfold kommune, Østfold fylke - Utvidelse
  18. Eikhaugen naturreservat i Indre Østfold kommune, Østfold fylke
  19. Sæter naturreservat i Indre Østfold kommune, Østfold fylke – Utvidelse
  20. Renneflot naturreservat i Moss kommune, Østfold fylke
  21. Sogna naturreservat i Ullensaker kommune, Akershus fylke
  22. Gitvola og Nordre Kletten naturreservat i Løten kommune, Innlandet fylke – Utvidelse
  23. Korpreiret naturreservat i Løten kommune, Innlandet fylke - Utvidelse
  24. Vinstradalen naturreservat i Nord-Fron kommune, Innlandet fylke - Utvidelse
  25. Baggerudberga naturreservat i Nordre Land kommune, Innlandet fylke
  26. Snøåsen naturreservat i Nordre  Land kommune, Innlandet fylke
  27. Sandbu naturreservat i Sel kommune, Innlandet fylke - Utvidelse
  28. Sjoa naturreservat i Sel kommune, Innlandet fylke - Utvidelse
  29. Raunberget naturreservat i Vestre Slidre kommune, Innlandet fylke
  30. Heggshuselva naturreservat i Østre Toten kommune, Innlandet fylke – Utvidelse
  31. Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere nasjonalpark i Snåsa kommune, Trøndelag fylke - Utvidelse

I tillegg er det fastsatt ny verneforskrift og nytt vernekart for Øvre Forra naturreservat i kommunene Levanger, Verdal, Stjørdal og Meråker, Trøndelag fylke.