Vil invitere til klimapartnerskap med tre næringer
Nyhet | Dato: 10.03.2023 | Klima- og miljødepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet
Regjeringen tar nå et nytt og viktig steg i arbeidet med å etablere klimapartnerskap med næringslivet. Målet er å få fart på den grønne omstillingen i bedrifter over hele landet, slik at vi når klimamålene vi har satt oss samtidig som næringslivet kan opprettholde sin konkurranseevne.
- Næringslivet sitter med nøkkelen for å løse klimakrisen. Derfor går vi nå i gang med et mer formalisert samarbeid mellom næringslivet, partene i arbeidslivet og myndighetene om hvordan vi kan kutte utslipp raskere, samtidig som vi fortsetter å styrke verdiskapingen og investeringene i Norge, og får opp eksporten. Her trekker vi på Norges lange tradisjoner med å løse felles utfordringer gjennom trepartssamarbeidet, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Tidligere i år signerte regjeringen en intensjonsavtale med hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden om klimapartnerskap. Avtalen legger grunnlaget for å utvikle klimapartnerskap som arena for dialog om grønn omstilling mellom stat og ulike deler av næringslivet.
Tre næringer er først ut
Nå inviterer regjeringen de tre første næringene til dialog, med mål om å inngå klimapartnerskapsavtaler. De tre næringene er prosessindustrien, maritim næring, og bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen. Utvalgte organisasjoner som representerer disse næringene, vil bli invitert til dialog innen kort tid.
- Norsk næringsliv viser stor vilje til klimaomstilling. Nå ønsker vi å få med noen viktige deler av norsk næringsliv med på et tett partnerskap med regjeringen. Prosessindustrien, maritim næring og bygg- anleggsnæringen spiller en viktig rolle i omstillingen vi skal gjennom så disse tre næringene er først ut. Klimapartnerskapene skal bidra til at klimaomstillingen kan gå enda raskere enn hittil, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Klimapartnerskapene skal også få fart på utviklingen av sirkulære løsninger, der målet er å utnytte eksisterende produkter og råvarer bedre over tid enn vi gjør i dag.
Prosessindustrien
Totale utslipp fra industrien var på 11,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2021, der punktutslipp fra prosessindustrien utgjør en stor andel av disse. Næringen har i dag et betydelig potensial for å kutte utslipp via eksisterende løsninger som elektrifisering, hydrogen, CO2-fangst og -lagring. Det vil også være behov for å utvikle og ta i bruk nye produksjonsteknologier. Et klimapartnerskap med næringen kan bidra til å avklare hvordan disse utslippskuttene skal utløses og hvordan næringen kan styrke sitt fokus på sirkulær økonomi og ressurseffektivitet.
Maritim næring
Innenriks sjøfart og fiske hadde i 2021 et utslipp på 3,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Næringen er kommet langt med utslippskutt og grønn omstilling innenfor segmenter som ferger og offshorefartøy, men det store spranget fra fossile drivstoff over til lav- og nullutslippsløsninger gjenstår i segmenter hvor batterielektrifisering er teknisk vanskelig. Et klimapartnerskap med maritim næring må bidra til at aktører i alle ledd, fra rederier til utstyrsleverandører, legger om til energieffektive løsninger og systemer basert på klimavennlige drivstoff.
Bygge-, anleggs- og eiendomsvirksomhet (BAE)
Det er store utslipp knyttet til høy ressursbruk og avfall som følge av bygging. Å redusere de samlede utslippene vil kreve mer sirkulære løsninger, mer effektiv bruk av materialer, bruk av mer klimavennlige materialer og en mer klimavennlig byggeprosess. Et klimapartnerskap skal bidra til å synliggjøre hvor utslippsreduksjoner kan oppnås, og hvordan aktørene i bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen må bidra for at verdikjeden som helhet skal lykkes med sin grønne omstilling.
Kan bli flere partnerskap
- Maritim næring har flere år med erfaring fra utvikling til implementering av nye teknologier. Dette er et fortrinn vi vil ta vare på og styrke gjennom et klimapartnerskap med sektoren. Den grønne omstillingen i skipsfarten er fortsatt i tidlig fase og næringen vet hvor skoen trykker, og det er en viktig satsing for regjeringen, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Sentrale tema i dialogen med de tre næringene vil være hvilke klimatiltak som bransjene kan iverksette, hvilke barrierer som hemmer tiltakene i dag, og hva som må til for å fjerne barrierene. Slike barrierer kan for eksempel være mangel på nødvendig teknologi, mangel på kompetanse, fornybar energi, eller utilstrekkelig regulering av et område.
- Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen har et betydelig potensial for å redusere utslipp, blant annet gjennom mer sirkulære løsninger. Det er behov for utvikling i mange ulike ledd i verdikjeden. Jeg opplever at næringen er opptatt av å lykkes med omstillingen, og ser frem til dialog med næringen om hva som skal til for å få dette til, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.
Regjeringen tar sikte på å invitere flere næringer til klimapartnerskap på sikt, men vil ta endelig stilling til dette når man har høstet erfaringer fra arbeidet med disse første partnerskapsavtalene.