Vil sikre arbeidstakere på Svalbard bedre rettigheter

20 år etter at den første allmengjøringsforskriften kom på plass, foreslår regjeringen nå å utvide allmenngjøringsloven til også å gjelde for Svalbard.

– De som jobber på Svalbard fortjener ryddige lønns- og arbeidsvilkår. Dette er også bra for de norske bedriftene som opererer på Svalbard og for det norske arbeidsmarkedet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Regjeringen legger nå frem en lovproposisjon for Stortinget hvor det foreslås at allmenngjøringsloven gjøres gjeldende for Svalbard.

Endringen vil bidra til at utenlandske og norske arbeidstakere får likeverdige lønns- og arbeidsvilkår. Når alle i samme bransje har rett til samme lønns- og arbeidsvilkår, blir det heller ikke urettferdig konkurranse mellom bedriftene fordi noen er bundet av en tariffavtale og andre ikke.

Longyearbyen lokalstyre og LO Svalbard har lenge påpekt behovet for allmenngjøring på Svalbard. De har fremhevet utfordringer med lønns- og arbeidsvilkår i bransjer med mye utenlandsk arbeidskraft, som renhold, bygg, overnatting og servering.

– Nå legger vi til rette for at de som jobber i disse bransjene i Longyearbyen kan få skikkelige lønns- og arbeidsvilkår og bedre rettigheter. Samfunnet og arbeidslivet på Svalbard har utviklet seg, og lovverket må følge med, sier Brenna.

20 år siden første allmengjøringsforskrift

Allmenngjøringsloven ble innført i Norge for 30 år siden for å beskytte utenlandske arbeidstakere og hindre konkurransevridning til ulempe for arbeidsmarkedet. Siden 1994 har det vært mulig å allmenngjøre tariffavtaler i Norge. Tariffnemnda behandler krav og fatter vedtak om allmenngjøring.

Den første allmenngjøringsforskriften trådte i kraft for 20 år siden, 1. desember i 2004. Vedtaket gjaldt allmenngjøring av tariffavtaler for petroleumsanlegg på land.

– Allmenngjøringsloven legger til rette for trygge og stabile arbeidsvilkår for mange ansatte. Allmenngjøring styrker den enkeltes rettigheter i arbeidslivet og gir grunnlag for et velfungerende og seriøst arbeidsliv med konkurranse på like vilkår. Det at vi nå vil utvide loven er et viktig skritt for å sikre trygge arbeidsvilkår også på Svalbard, sier Brenna.

Regjeringen vil vurdere om ikrafttredelsen av loven bør utsettes for deler av øygruppen.

Allmenngjøring innebærer at lønns- og arbeidsvilkår i en landsomfattende tariffavtale blir gjort gjeldende for alle som jobber innenfor avtalens virkeområde, uavhengig av om de er omfattet av tariffavtalen eller ikke. Dette sikrer at utenlandske arbeidstakere får samme lønns- og arbeidsvilkår som norske kolleger og hindrer bedrifter i å gi dårligere vilkår for å få konkurransefordeler. Allmenngjøring av tariffavtaler er et viktig virkemiddel i innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Lønningene i Norge fastsettes gjennom tariffavtaler og individuelle avtaler, og er ikke lovregulert. Hvis en tariffavtale er allmenngjort, blir bestemmelsene om lønns- og arbeidsvilkår i avtalen gjeldende for alle i vedkommende bransje gjennom en forskrift, uavhengig av om de er omfattet av tariffavtalen. I dag finnes det  allmenngjøringsforskrifter i ni bransjer i Norge.