Vil sikre en seriøs serveringsnæring
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet
Nyhet | Dato: 14.06.2018
Regjeringen foreslår likevel ikke å oppheve serveringsloven.
Forslag om å oppheve serveringsloven har vært på høring. Flere høringsinstanser er bekymret for at det å oppheve bevillingssystemet for serveringsvirksomhet kan føre til en mer useriøs næring. Dette er fremhevet av blant annet LO og Fellesforbundet.
- Kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktigst. Vi ønsker fremdeles å forenkle hverdagen for serveringsnæringen, men vi må finne andre løsninger enn å fjerne serveringsbevillingen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Forslaget hadde sin bakgrunn i en gjennomgang av alle Nærings- og fiskeridepartementets lover og forskrifter med sikte på å oppheve regelverk som er unødig byrdefull for næringslivet. Serveringsloven var en kandidat som ble trukket frem i en Damvadrapport om serveringsnæringen. Rapporten stilte spørsmål om serveringsloven egentlig er et effektiv verktøy for å oppnå lovens formål - å hindre blant annet økonomisk kriminalitet.
- Det er et betydelig forbedringspotensiale. Vi kan fjerne noen unødvendige regler og harmonisere bestemmelser bedre med reglene om sjenkebevilling. Men det kan også hende at digitale løsninger er nøkkelen til både forenkling og samtidig beholde kontrollmuligheten. Dermed sørger vi også for likere konkurransevilkår mellom bedriftene, sier næringsministeren.
Jeløyaplattformen sier at regjeringen vil føre en aktiv politikk for å bekjempe arbeidslivskriminalitet med målrettede tiltak, økt kontroll og samarbeid mellom myndigheter og arbeidslivets parter. I det videre arbeidet med serveringsloven er det naturlig med dialog blant annet med treparts bransjeprogram for uteliv, hvor partene i arbeidslivet er representert.
Nærings- og fiskeridepartementet har nylig lyst ut et oppdrag for å kartlegge tilsyn med reiselivsnæringen. Målet er få til en mer samordnet og enhetlig tilsynspraksis. Dette er blant tiltakene som vil gjøre det enklere å drive serveringsvirksomhet.