WHO erklærer mpox som folkehelsekrise – Norge bidrar til responsen

WHO erklærte i går at utbruddet av mpox i flere afrikanske land er en internasjonal folkehelsekrise. Det afrikanske helsebyrået Africa CDC erklærte også regional folkehelsekrise tidligere denne uken. WHO og Africa CDC peker på at utbruddet vil påvirke folkehelsen og fare for videre internasjonal spredning. For å få kontroll på utbruddet, er det behov for internasjonalt samarbeid og koordinering.

– Situasjonen er alvorlig når WHO nå erklærer en internasjonal folkehelsekrise. Det har så langt særlig rammet Den demokratiske republikken Kongo, men smitten har også spredd seg til 13 andre land. Flere av disse har svake helsesystemer. Som WHO peker på, er det avgjørende å sikre tilgang til vaksiner, tester og behandling for å kunne ta hånd om utbruddet. Det er viktig at det internasjonale samfunn nå støtter opp om innsatsen for å stanse folkehelsekrisen, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Utbrudd som mpox vitner om hvor viktig det er å bygge sterke helsesystemer lokalt, som også kan håndtere epidemier og pandemier. Norge har i en årrekke investert i global helse, og spilte en sentral rolle under covid-19-pandemien.

– Norge har de siste årene jobbet aktivt for å styrke internasjonal beredskap og respons og global helsesikkerhet. Det er behov for økt internasjonal koordinering, finansiering og styrket regulering, sier utviklingsministeren.

Norge er en betydelig bidragsyter til WHO og bidro i 2023 med over 700 millioner kroner til WHO i 2023, hvorav om lag 300 millioner kroner til humanitære respons til ulike helse- og humanitære kriser.  Som del av dette bidrar Norge årlig med 50 millioner kroner til WHOs helsekrisefond, som gjør at WHO og deres partnere på kort varsel kan respondere på helsekriser som mpox. Norge har også bidratt med 110 millioner kroner til det nye Pandemifondet i Verdensbanken, og er en stor bidragsyter til Gavi, CEPI og andre global helseaktører.

Det vises ellers til informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI). Risikoen for smitte i Norge vurderes foreløpig som uendret og lav. Det er først og fremst risiko for videre spredning i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og nabolandene.