Informasjon om Forsvarsdepartementets tilskuddsordning til akademiske institusjoner og universitetsmiljø innen sikkerhets- og forsvarspolitisk forskning
Dato: 24.09.2024 | Forsvarsdepartementet
Tilskuddsordningen er ment for forskningsinstitutter, høyskoler og universiteter med kompetanse på sikkerhets- og forsvarspolitiske temaområder. Denne utlysningen retter seg mot slike institusjoner i Norge utenom forsvarssektoren, men med unntak for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Målet med tilskuddsordningen
Forsvarsdepartementet (FD) har siden 1994 bidratt til relevant forskningsbasert kompetanse om sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål i Norge ved å finansiere spesifikke prosjekter som analyserer sikkerhets- og forsvarspolitiske temaer av særlig interesse for FD og Forsvaret. FDs forskningsstøtte fordeler seg mellom støtte til forskningsprosjekter av ett til tre års varighet, tematiske programmer og PhD - stipendier opp til fire års varighet.
Formålet med FDs tilskuddsordning for FoU på det sikkerhets- og forsvarspolitiske området er formulert i tre delmål: For det første skal ordningen stimulere sikkerhets- og forsvarspolitiske kompetansemiljøer. For det andre skal ordningen gjennom formidling bidra til styrket kunnskap og innsikt i offentligheten. For det tredje skal ordningen støtte forskningsmessig arbeid som kan brukes inn i forsvarssektorens kunnskapsgrunnlag for plan- og policyutforming.
Hvem kan søke midler
Tilskuddsordningen er ment for forskningsinstitutter, høyskoler og universiteter med kompetanse på sikkerhets- og forsvarspolitiske temaområder. Denne utlysningen retter seg mot slike institusjoner i Norge utenom forsvarssektoren, men med unntak for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). FFI er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og som driver forskning basert på tilskudd fra det offentlige. De akademiske institusjonene under Forsvarets høgskole (FHS) vil kunne bevilges prosjektmidler i et parallelt budsjettløp gjennom tildelinger over Forsvarets budsjettkapittel.
Hvem og hva det kan tildeles tilskudd til
Tilskuddsordningen er basert på åpen konkurranse. For 2025 kan FD gi prosjektstøtte til norske forskningsinstitusjoner, som inngår i Norges forskningsråds liste over godkjente forskningsinstitusjoner, og som gjennom egen forskning på sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger kan dokumentere:
- god budsjettbalanse,
- tilfredsstillende faglige og akademiske kvalifikasjoner,
- forskningsaktiviteter i samsvar med tilskuddsordningens formål og øvrige gjeldende forskningsfaglige og -etiske retningslinjer,
- økonomisk innsats i tråd med Norges forskningsråds prinsipper for beregning av kostnader og timepriser,
- at forskningen skal presenteres på et skandinavisk språk eller på engelsk,
- at forskere som søker tilskudd til egne prosjekter har avsluttet tidligere prosjekter med tilskudd fra samme ordning. (Dette gjelder ikke for forskere med eksisterende prosjektstøtte, men som søker tilskudd til prosjekter på vegne av andre forskere ved samme institusjon.)
Det vises for øvrig til Forskrift om Forsvarsdepartementets tilskudd til sikkerhets- og forsvarspolitisk forskning, kunngjort på Lovdata 3. november 2023.
Faglige kriterier som grunnlag for tilskudd
Søknader må ha relevans i forhold til ett eller flere av følgende overordnede faglige kriterier:
- Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, inkludert evne til å gi kunnskap om og innsikt i problemstillinger som Norge står overfor.
- Kunnskap om internasjonale rammebetingelser og hvordan disse påvirker Norges internasjonale stilling og sikkerhet.
- Kompetanseoppbygging og styrking av det norske fagmiljøet om statlige og ikke-statlige aktører og endrede geopolitiske konstellasjoner.
- Utvikling av både krigens folkerett og annet nasjonalt og internasjonalt rettslig rammeverk med betydning for militære operasjoner.
- Økt kunnskap om og innsikt i endringer i sikkerhetssituasjonen og konsekvensene for Forsvaret.
- Kunnskap om bakgrunnsfaktorer, dynamikk og skillelinjer i norsk politikk på det sikkerhets- og forsvarspolitiske området.
- Sikkerhets- og forsvarspolitisk ordskifte i Norge.
- Doktrine- og kunnskapsutvikling og det sikkerhetspolitiske grunnlaget for langtidsplanlegging i Forsvaret.
Veiledende tematiske momenter for tilskudd til prosjekter i 2025
Utledet av de åtte faglige kriteriene vil FD, for tilskudd i 2025, legge vekt på om de enkelte prosjektforslagene treffer ett eller flere av de spesifikke tematiske momentene under (temaene er ikke i prioritert rekkefølge). Tematiske momenter for utlysning av et program for norsk sikkerhetspolitikk er angitt i eget avsnitt nedenfor. Det kan uavhengig av programutlysningen søkes separat om prosjektmidler, basert på følgende tematiske momenter:
- Hvor går USA? Betydningen av amerikansk internasjonalt militært engasjement og forpliktelser.
- Konsekvenser av utviklingen av sikkerhet i Indo-Stillehavsregionen for europeisk sikkerhetspolitikk.
- Sikkerhetspolitikk og brytningsteknologi: Trender og utviklingstrekk.
- Sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid i Norden, nordområdene og Østersjø-regionen.
- Svalbards sikkerhetspolitiske rolle i stormaktsrivaliseringen.
- Betydningen av avskrekking, oppdemning og eskaleringskontroll i en ny sikkerhetspolitisk tidsalder.
- Storbritannias rolle i europeisk sikkerhet i lys av krigen i Ukraina.
- Industrikrigens tilbakekomst: Muligheter og begrensninger for europeisk og norsk forsvarsindustri.
- Betydningen av krigens folkerett – erfaringer i lys av krigen i Ukraina.
- Maritim strategi. Norsk sjømakt i en alliert ramme.
- Verdikjeder og forsyningssikkerhet: Næringslivets rolle i totalforsvaret.
- Globale trender frem mot 2030. Konsekvenser for norsk sikkerhet.
Søknaden må inneholde en prosjektbeskrivelse på 3-4 sider, milepæler, tidslinjal og utkast til budsjett. Søknaden må også inneholde prosjektlederens CV (inkludert liste over eventuelle tidligere publikasjoner), samt navn på og beskrivelse av eventuelle samarbeidspartnere / medarbeidere.
Prosjektstøtte for 2025
FD vil fortsatt støtte ettårige prosjekter, men vil også for 2025 se på muligheten til å støtte enkeltprosjekter av noe lengre varighet (2-3 år). Prosjektstøtten skal i all hovedsak benyttes til selve forskningsaktiviteten. Dette omfatter utgifter til lønn, litteratur, deltakelse på seminar- og konferansevirksomhet, reiseutgifter ved feltarbeid, etc. Bruk av støtte til generelle «overhead»-utgifter skal begrenses til det strengt nødvendige og ikke overstige 25%. Som veiledende, følges Forskningsrådets gjeldende satser.
Forskningsprogram om norsk sikkerhetspolitikk
For å styrke forskning på nasjonal sikkerhets- og forsvarspolitikk ble Program for norsk sikkerhetspolitikk etablert i 2019. Hensikten har vært belyse sikkerhets- og forsvarspolitiske utviklingstrekk og analysere konsekvenser for Norge og norske nærområder, og tematisere det teoretiske grunnlaget for norsk sikkerhetspolitikk.
Som del av FDs ordinære utlysning av FoU-midler, har programmet blitt tildelt midler i to treårsperioder, henholdsvis 2019-21 og 2022 -24.
De opprinnelige forutsetningene for satsingen på programmet er fortsatt meget relevante, og FD lyser derfor ut midler for perioden 2025-27 med en tildeling på inntil kr.5 000 000 årlig til et slikt program. Norske forskningsinstitusjoner med etablerte kompetansemiljø på sikkerhets- og forsvarspolitikk er invitert til å søke. Tildelingen kan eventuelt deles mellom flere institusjoner.
En videreført programsatsing skal stimulere til videre utvikling av kompetente forskningsmiljøer som fokuserer spesielt på hva den sikkerhetspolitiske utviklingen betyr for Norge og hvilke veivalg vi vil kunne møte. Dette skal kunne bidra til verdifull kunnskap og et offentlig ordskifte som også har relevans i gjennomføringen av langtidsplanen for Forsvaret.
Det er ønskelig at forskningsprogrammet skal bidra til å bygge nettverk i partnerskap med forskjellige forskningsinstitusjoner. Foruten samarbeid mellom norske institusjoner, vil mulighet for samarbeid med akademiske institusjoner i de øvrige nordiske landene bli tillagt vekt.
Følgende tematiske momenter vil bli vektlagt:
- Videreutvikling av det teoretiske fundamentet for norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.
- Sentrale alliertes videre rolle i forsvaret av Norge.
- Konsekvenser for norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk som følge av utviklingen i Norden, Arktis og Russland.
- Norges evne til å håndtere sikkerhetspolitiske kriser, i overganger mellom fred, krise og krig.
- Totalforsvarskonseptets tilpasning til dagens sikkerhetspolitiske situasjon.
- Norsk evne til motstandsdyktighet i møtet med sammensatt virkemiddelbruk.
- Sikkerhets- og forsvarspolitiske implikasjoner for Norge som følge av teknologiske endringer.
Oppfølging og kontroll
Tilskuddsmottaker må rapportere til FD om gjennomføring, resultater og hvordan midlene er benyttet. FD forbeholder seg retten til vederlagsfri intern bruks- og disponeringsrett av endelige rapporter og publikasjoner i henhold til økonomireglementet. FD forventer også en kortere rapport/notat som oppsummerer hvilke operative konsekvenser prosjektets resultater kan eller bør ha for norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Det legges til rette for dialog mellom forsker, institusjon og FD om faglige spørsmål underveis, herunder om innretting og forhold som bør belyses. Involverte forskere vil bli invitert til å holde presentasjon i FD, der resultater av prosjektene legges fram.
Dersom midlene ikke er benyttet i samsvar med opplysninger i søknaden, kriterier for tildeling og føringer i tilskuddsbrevet, kan FD holde tilbake utbetalingen av et tilskudd, kreve et utbetalt tilskudd tilbakebetalt, eller helt eller delvis avslå en søknad om framtidige tilskudd.
Riksrevisjonen kan kontrollere at tildelte midler nyttes etter forutsetningene, jf. Bevilgningsreglementet § 10 og Lov om Riksrevisjonen § 12, tredje ledd. Ubenyttede midler kan kreves tilbakebetalt. Tilskuddsmottaker plikter å opplyse departementet om endringer i henhold til opprinnelig søknad eller avvik fra søknaden om anvendelse av tildelte tilskuddsmidler.
Evaluering
Evaluering og utvikling av tilskuddsordningen er en kontinuerlig prosess. Som en følge av dette kan det finne sted endringer i regelverk, praktisering og retningslinjer fra ett budsjettår til det neste.
Søknadsfrist for tilskudd i 2025
Søknadsfrist for tildeling av forskningsstøtte for 2025 over kapittel 1700, post 73, er innen utgangen av torsdag 17. oktober. FD kan i særlige tilfeller behandle søknader som sendes inn etter at søknadsfristen er utløpt. Svar på søknad om tilskudd kan forventes innen utgangen av desember 2024.
Søknaden sendes til følgende adresse: postmottak@fd.dep.no
I tillegg skal søknaden sendes til Avdeling for sikkerhetspolitikk og operasjoner v/fagleder Rolf Arne Billington, på følgende adresse: rab@fd.dep.no .
Nærmere spørsmål om utlysningen
Spørsmål om søknadsprosessen og andre administrative forhold knyttet til utlysningen rettes skriftlig via e-post til rab@fd.dep.no.