UngIDag - utvalg for barn og unge
Styre/råd/utvalg | Kultur- og likestillingsdepartementet
UngIDag var et offentlig utvalg som så på likestillingsutfordringer barn og unge møter i hverdagen. Utvalget ble satt ned 4. mai 2018 og de leverte sin NOU 14. november 2019.
Utvalget skulle blant annet se på utfordringer knyttet til kjønnstradisjonelle utdannings- og yrkesvalg, og hva det vil si for barn og unge å vokse opp i et samfunn med tydelig definerte kjønnsroller allerede fra de er små. Mange opplever at press og krav for å bli godtatt er en stor del av hverdagen. Hvordan påvirker det livskvalitet og muligheter videre i livet? Hvilke konsekvenser har den digitale hverdagen og unges liv på sosiale medier, særlig når det gjelder utseende- og prestasjonspress for gutter og jenter? Hvilke likestillingsutfordringer opplever ungdom med innvandrerbakgrunn?
I utvalget var det 12 medlemmer med ulik fagbakgrunn og spesialkompetanse. Det var personer med kompetanse og bakgrunn blant annet fra følgende områder: utdanning og arbeidsliv, med særlig kunnskap om utdannings- og yrkesvalg, likestilling og kjønn, familie, oppvekst og fritid, reklame, kroppspress og sosiale medier.
Utvalget ble ledet av Loveleen Rihel Brenna, daglig leder i Seema. Utvalget la fram sin utredning 14. november 2019: NOU 2019:19 Jenterom, gutterom og mulighetsrom - Likestillingsutfordringer blant barn og unge
Utvalgets medlemmer:
- Loveleen Rihel Brenna, daglig leder (Jessheim) - leder
- Liza Reisel, forskningsleder (Oslo) - medlem
- Kristoffer Chelsom Vogt, førsteamanuensis (Bergen) - medlem
- Aksel Inge Sinding, psykolog (Oslo) - medlem
- Mira Aaboen Sletten, forsker II (Oslo) - medlem
- Tale Maria Krohn Engvik, helsesøster (Skedsmo) - medlem
- Kari Løvendahl Mogstad, lege (Trondheim) - medlem
- Umar Ashraf, kommunikasjonsrådgiver (Oslo) - medlem
- Nancy Hertz, forfatter (Oslo) - medlem
- Petter Hov Jacobsen, student (Sortland) - medlem
- Christianne Vadseth, skoleelev (Søgne) - medlem
- Joakim Bobbie Tanum, student (Oslo) - medlem
UngIDag - utvalg for barn og unge
Se sendingen her