Stian

Stian Dahl Sommerseth er jurist fra Universitetet i Tromsø og jobber med veisaker.

Stian Dahl Sommerseth
Foto: SD/ÅS

Fortell litt om din utdanningsbakgrunn og tidligere arbeidserfaring.

Jeg gikk rett fra VGS-skolebenken, til forelesningssalen på Universitet i Tromsø hvor jeg studerte rettsvitenskap, til Samferdselsdepartementet som var min første heltidsjobb. På deltid har jeg blant annet jobbet som journalist, vært fotballtrener, og jobbet som vikar på barneskole.

Hvorfor søkte du jobb i Samferdselsdepartementet?

Jeg visste jeg ville jobbe i det offentlige, men hadde ingen klar ambisjon om at det måtte være i et departement. Når tiden for å søke jobb plutselig var kommet, fant jeg stillingen i Veiseksjonen i Samferdselsdepartementet nesten umiddelbart, og like etter hadde jeg sendt min første søknad.

Ikke bare var det muligheten til å komme nær kjernen av offentlig forvaltning som interesserte meg; jeg hadde også skrevet om relevante rettskilder som plan- og bygningsloven og naturmangfoldloven i masteravhandlingen min, og så har jeg en ingeniør til far som har smittet meg med sin interesse for bygg og anlegg.

Hvorfor er det spennende å jobbe i SD som jurist?

Det aller mest spennende er det vide spekteret av saker man får jobbe med. Her i Veiseksjonen er det alt fra tekniske forskrifter, til vedtak i bompengesaker som berører mange og enhver, saker som skal for Høyesterett, Menneskerettighetskommisjonen, EFTA-domstolen, og alt mellom der igjen. Sjeldent er den ene dagen lik den andre!

Hva jobber du med og hvordan vil du beskrive en typisk arbeidsdag?

Jeg jobber mest med prosjekt og plansaker, og lov- og forskriftsarbeid, herunder regulering av bru og tunnel særlig. En typisk arbeidsdag innebærer som regel et møte eller to som kan være interne, med politisk ledelse, andre departementer, eller med eksterne. Tiden på kontoret går som oftest til skriving av brev og notater om pågående saker, svar til Stortinget, og behandling av pressehenvendelser om løpende saker.

Hva er det beste med jobben?

Det beste med å jobbe i Samferdselsdepartementet er muligheten jobbe med noe som berører alle i landet hver eneste dag, i skillet mellom fag og politikk.

Hvilke muligheter finnes for egen kompetanseutvikling?

Som nyutdannet mener jeg den beste kompetanseutviklingen er diskusjoner med gode kolleger. Dem er det mange av her. Mye av den kompetanseutviklingen som skjer internt følger også av ansvaret og tilliten man får tidlig, noe jeg er veldig takknemlig for. I tillegg oppfordres vi ansatte til å delta på både kurs og konferanser, i tillegg til at det legges til rette for at man kan ta videreutdanning innenfor relevante felt og fagområder.