Kap. 1. Innledning
Underside | | Barne- og familiedepartementet
Kap. 1. Innledning
I Stortingsvedtak av 16. mai 1995 ble Regjeringen bedt om å gi Stortinget en redegjørelse for erfaringene med barnevernloven med vekt på den enkeltes rettsvern og praksis når det gjelder midlertidig overtakelse av omsorg i barnevernsaker.
Vedtaket var i samsvar med tilråding fra Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomite i Innst. S. nr. 147 (1994-95) der komiteen rådet Stortinget til å gjøre følgende vedtak:
"I. Stortinget ber Regjeringen redegjøre for Stortinget erfaringene med barnevernloven med vekt på den enkeltes rettsvern og praksis når det gjelder midlertidig overtakelse av omsorg i barnevernsaker.
II. Dokument nr. 8:48 for 1994-95 - Forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om å få en framstilling av erfaringene med barnevernloven i form av en redegjørelse for Stortinget eller eventuelt en stortingsmelding, med særlig vekt på den enkeltes rettsvern og praksis når det gjelder midlertidig overtakelse av omsorg i barnevernsaker - vedlegges protokollen."
Det framgår av komiteens innstilling at bakgrunnen for representanten Sponheims forslag er rapport fra Den europeiske menneskerettighetskommisjon om brudd på menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8 i en konkret barnevernsak. Saken ble henvist til behandling i Menneskerettighetsdomstolen, hvor den ble behandlet 23. januar 1996. Det er ikke avsagt endelig dom i saken, og saken er derfor ikke endelig avgjort. Komiteen uttaler i denne forbindelse:
"Komiteen viser til at barnevernsaker ofte har en karakter som gjør at det knyttes stor offentlig interesse til barnevernets virksomhet. Den spesielle saken forslagsstilleren henviser til er bare en av flere som offentligheten har vist interesse for. Komiteen er innforstått med at saken som er tatt opp i Den europeiske menneskerettighetskommisjon, er behandlet etter den gamle loven og at saken ikke er endelig avgjort. Komiteen mener at en på denne bakgrunn bør ha en debatt på et bredere og mer generelt grunnlag om hvordan loven fungerer og praktiseres. Dette kan være nyttig både for barnevernet og for offentligheten generelt."
Uavhengig av Stortingets vedtak er det igangsatt en større evaluering av barnevernloven. Barne- og familieministeren anførte derfor i brev til komiteen, datert 3. mai 1995, at det etter hennes syn ville være lite hensiktsmessig å igangsette en særskilt evaluering av konsekvensene av barnevernlovens bestemmelser om midlertidige vedtak nå. Det ble vist til at dette burde ses i sammenheng med loven forøvrig og inngå i den samlede evaluering av loven. Brevet ble inntatt som vedlegg til innstillingen. Til departementets anførsler uttalte komiteen følgende:
"Komiteen anser at det vil ta noe tid før evalueringen av barnevernloven kan komme til Stortinget, og vil på denne bakgrunn be statsråden redegjøre i Stortinget for erfaringene med den nye barnevernloven."
Barne- og familiedepartementet legger på denne bakgrunn fram en melding til Stortinget om de spørsmål som her er reist. Ingen deler av evalueringen av barnevernloven er avsluttet. Dette innebærer at nærværende stortingsmelding derfor først og fremst redegjør for Barne-og familiedepartementets inntrykk av hvordan loven fungerer gjennom departementets kontakter med andre etater og organisasjoner som anvender loven, samt tilgjengelige statistiske opplysninger. Meldingen redegjør også for hovedtrekkene i utviklingen og viktige satsingsområder. Barnevernet vil bli sett i sammenheng med og drøftet i en egen melding om barnepolitikken som Regjeringen vil legge fram senere. Denne vil blant annet også omfatte barneverntjenestens arbeid med samiske barn og familier og med barn og familier med innvandrerbakgrunn.