4 Program for fornyelse...


4 Program for fornyelse av offentlig sektor


Omorganisering av arbeidet med omlegging av energisektoren

For en nærmere gjennomgang av prosjektet, dets formål og varighet, vises det til omtale under kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Elektronisk informasjonsutveksling

Elektronisk informasjonsutveksling fungerer som en samlebetegnelse på flere prosjekter, både i OED og underliggende etater.

I Oljedirektoratet (OD) har man startet en tredelt satsing for å tilrettelegge for større bruk av elektronisk saksbehandling. I fase 1 som allerede er gjennomført er det forsøkt å kartlegge muligheter og begrensninger for elektronisk saksbehandling gjennom to pilotprosjekter. I de to siste fasene vil en gradvis forsøke å øke brukernes modenhet, slik at elektronisk saksbehandling kan tas i bruk på så mange områder som mulig.

Ett av de to ovennevnte pilotprosjektene er knyttet til informasjonsutveksling mellom OD og ulike operatører blant annet i forbindelse med sistnevntes innrapportering av nasjonalbudsjettsdata. Det er i denne sammenheng utviklet et web-basert system der både OD og operatørene kan lese og redigere de ulike dokumentene.

NVE har på sin side startet et prosjekt som har svært mange likhetstrekk med ovennevnte pilotprosjekt. Målsetningen er å utvikle en web-basert databaseløsning for innrapportering av regnskapsdata fra nettselskaper som er underlagt monopolkontrollordningen.

Målsetningen med en overgang til økt bruk av elektronisk informasjonsutveksling er todelt. For det første vil en slik prosess innebære effektiviseringsgevinster for forvaltningen. For det andre vil elektronisk informasjonsutveksling øke informasjonens tilgjengelighet og brukervennlighet for eksterne, noe som i sin tur vil påvirke deres effektivitet i positiv retning.

Evaluering/verdivurdering av Oljedirektoratet

Departementet har nylig gjennomført en evaluering av Oljedirektoratets «verdibidrag» på norsk sokkel. Verdivurderingen av OD er omtalt nærmere under kap. 1810 Oljedirektoratet.

Konsesjonssøknader på kontinentalsokkelen

Departementet tar sikte på å utarbeide standarder for søknadsinnhold i konsesjonssøknader om utvinningstillatelser på kontinentalsokkelen. OED ønsker videre å åpne for gruppesøknader for hele kontinentalsokkelen.

Standardisering bidrar til reduksjoner i nødvendig dokumentasjon fra selskapene, noe som i sin tur fører til effektiviseringsgevinster for alle involverte parter. Gruppesøknader gir selskapene anledning til å finne de samarbeidspartnerne de selv mener vil gi det beste bidraget i forbindelse med søknadsutformingen. Spesielt vil ordningen kunne medføre reduserte kostnader før arealet tildeles, ved at selskapene ikke individuelt og parallelt foretar forberedelsene til en søknad med de ekstra kostnader dette medfører.

Før gjennomføringen av Nordsjøtildelingene i 2000, ble det utarbeidet standarder for søknadsinnhold. Dette bidro til vesentlig redusert dokumentasjon fra selskapene. For Norskehavet vil det innføres standarder før neste konsesjonsrunde i 2002. Når det gjelder gruppesøknader vil departementet åpne for dette på hele kontinentalsokkelen etter 16. konsesjonsrunde.