3 Drøfting av modeller
Underside | | Helse- og omsorgsdepartementet
3 Drøfting av modeller
3.1Hellandsvikutvalgets opprinnelige mandat
Hellandsvikutvalgets mandat var opprinnelig avgrenset til å omfatte vurdering av en ordning med statlig overtakelse av regionsykehusenes kapitalkostnader og en ordning med full statlig overtakelse av drifts- og eieransvaret for regionsykehusene. Utvalget konkluderte tidlig med at en statlig overtakelse av bare regionsykehusenes kapitalkostnader, eller eventuelt hele drifts- og eieransvaret, ikke ville være hensiktsmessige løsninger, fordi:
- Statlig overtakelse av regionsykehusenes kapitalkostnader vil frata fylkeskommunene motivasjonen til å interessere seg for disse kostnadenes størrelse, samt vedlikehold av bygninger og utstyr.
- Regionsykehusene har regionfunksjoner samtidig som de er sentral- og lokalsykehus. Det vil neppe være praktisk mulig å skille kapital- og driftskostnadene ved de ulike funksjonene fra hverandre.
- Behovet for samordning av regionens sykehustjenester blir vanskelig å ivareta i et system der finansieringsordningen avhenger av funksjonsfordelingen.
- Det åpnes for nye spillsituasjoner både om penger og pasienter, og mye ressurser vil gå med til å avklare ansvarsforhold.
Høringsinstansene hadde ingen innvendinger til dette, og departementet slutter seg også til disse konklusjonene.
3.1.2Hellandsvikutvalgets utvidede mandat
Utvalget tok deretter for seg eierskap, finansiering og organisering av alle sykehusene med hovedvekt på eierskap. Selv om utvalget var enige om behovet for en sterkere regional samordning, var det ulikt syn på hvordan dette best kan skje samtidig som en også ivaretar andre hensyn.
Utvalget vurderte ulike modeller for eierskap og finansiering, og festet seg ved tre modeller:
- Regionalisert sykehusvesen med fylkeskommunen som eier - løst formalisert regionalt samarbeid
- Formalisert interfylkeskommunalt samarbeid - interfylkeskommunalt selskap.
- Regionalisert sykehusvesen med staten som eier.
3.2Høringsuttalelsene til modellen
Uttalelser til fordel for modellen
En tredjedel av høringsinstansene ønsker fortsatt fylkeskommunalt eierskap. Modellen får størst oppslutning blant fylkeskommunene og de regionale helseutvalgene. Hovedargumentet for modellen er at den ivaretar hensynet til lokalpolitisk innflytelse og kontroll. I tillegg blir det påpekt at fylkeskommunene har gode erfaringer med å løse lokale oppgaver og har sterke forbindelser til primærhelsetjenesten. Mange peker også på at fylkeskommunene har maktet betydelige omstillingsprosesser de siste årene og at produktivitetsutviklingen og kostnadskontrollen har vært god. Flere av dem som går inn for modellen, ser samtidig behovet for styrket samarbeid i regionene. De peker på at staten har styringsmidler overfor fylkeskommunene, slik at det ikke er nødvendig å endre eierskapet for å oppnå en sterkere statlig styring.
De høringsinstansene som er uenige i modellen, og som stort sett støtter statlig overtakelse, hevder bl.a. at fylkeskommunen som sykehuseier i utilstrekkelig grad har evnet å se fylkets helsetjenester under ett. De hevder videre at det har vært vanskelig å oppnå en helhetlig planlegging, styring og drift. Det hevdes også at fylkene, med få unntak, er for små enheter til å organisere tjenester og ressursutnyttelse på best mulig måte. Det reises i tvil om fylkestingene er villige til å avgi den politiske myndighet som skal til for å styrke det regionale samarbeidet.
De fleste av dem som går imot modellen har pekt på problemene med gjestepasienter og manglende mulighet for fritt sykehusvalg.
3.2.2Interfylkeskommunale sykehusselskap
Modellen som Hellandsvikutvalget har kalt formalisert interfylkeskommunalt samarbeid innebærer at sykehusene organiseres i et interfylkeskommunalt sykehusselskap. Det vil si at fylkene i den enkelte helseregion går sammen og danner et sykehusselskap.
Det forutsettes at sykehusselskapet skal overta eiendomsretten og driftsansvaret for enten regionfunksjonene alene, hele regionsykehuset eller alle fylkeskommunale helseinstitusjoner i den enkelte helseregion. Dette gir samlet sett fem regionale sykehusselskap, som hver har ansvar for den totale produksjon av helsetjenester i den enkelte region.
Fylkeskommunene skal fortsatt være ansvarlige for å sikre befolkningen nødvendige helsetjenester, gjennom prioritering av tiltak, men skal overlate produksjonsansvaret til selskapet. Et interfylkeskommunalt selskap av denne typen vil være et eget rettssubjekt med ubegrenset ansvar for deltakende parter. Selskapet vil være ansvarlig for drift og investeringer i sykehusene. Modellen innebærer med andre ord et skille mellom bestillere og utførere av helsetjenester.
Selskapets øverste myndighet er et representantskap som består av representanter fra den enkelte fylkeskommune og et styre, oppnevnt av representantskapet.
- Representantskapet behandler selskapets budsjett, regnskap og økonomiplan og fastlegger retningslinjer for funksjonsfordeling og samarbeid mellom sykehusene
- Styret har ansvar for den daglige oppfølgingen av representantskapets vedtak, herunder tilsyn med den daglige ledelsen av selskapet.
Selskapet skal ha en direktør som står for daglig ledelse av selskapet. Sykehuset eller sykehusene er direkte underlagt regionselskapsdirektøren.
Fylkeskommunene finansierer selskapet gjennom å overføre ressurser til Sykehusselskapet.
Fylkeskommunenes bidrag til selskapet kan fastsettes ved
- bidrag avhengig av historiske forbrukstall,
- bidrag avhengig av aldersjustert befolkningsstørrelse,
- bidrag i forhold til eierandel/ansvarsandel,
- bidrag avhengig av faktisk antall behandlinger, f. eks. justert med DRG-vekter,
- kontrakter mellom selskapet og hver enkelt fylkeskommune; f.eks. et abonnement avhengig av aldersjustert befolkningsstørrelse og supplert med en stykkpriskomponent.
Universitetene kan inngå som medeier av sykehusselskapet, med dette vil i så fall kreve eget lovgrunnlag.
Universitetet kan alternativt få overført deler av dagens funksjonstilskudd og kjøpe undervisnings- og forskningsoppgaver av selskapet. Universitetet bør i så fall ha representasjon i styret for sykehusselskapet med møte og talerett.
Personalets ansettelsesforhold
Personalet vil være ansatt i selskapet.
I fraksjonen sin begrunnelse for forslaget sies det bl.a.:
3.3.1Departementets vurdering
Modellen skiller seg primært fra den løst formaliserte modellen ved at den formaliserer det regionale samarbeidet i et interfylkeskommunalt selskap.
Hovedinnvendingene til denne modellen fra høringsinstansene var at den impliserer et nytt forvaltningsnivå. Så lenge selskapet har ansvar for samordning av produksjonen og ikke etterspørselen, kan ikke departementet se at modellen innfører et nytt forvaltningsnivå. Derimot krever modellen oppbygging av et stort byråkratisk apparat med regional administrativ ledelse og stab, uten tilsvarende reduksjon i fylkeskommunal administrasjon.
Departementet finner det interessant at man får et klarere skille mellom «bestiller» (fylkeskommunene) og «produsent» (selskapet). Dette klargjør roller og ansvar på en bedre måte enn dagens system.
Fylkeskommunene har fortsatt ansvaret for prioriteringer og etterspørselen av helsetjenester, men den lokale beslutningskompetanse og legitimitet kan bli svekket gjennom at fylkespolitikerne overlater til selskapet å ta beslutninger om produksjonen.
Som ansvarlig resultatenhet vil det være i selskapets interesse å sikre en effektiv utnyttelse av de totale ressurser.
Større fokus på effektivitet og kostnader kan gjøre at man unngår unødvendig dublering av tilbud, samtidig som manglende tilbud etableres i regionen. På den ene side kan modellen legge til rette for en styrt konkurranse innad i regionen, hvor selskapet vil vektlegge kvalitet og pris som grunnlag for hvor det vil være hensiktsmessig å produsere tjenestene. På den annen side vil en slik bevilgningsstyrt bedrift ikke ha de samme muligheter for konkurranse som en markedsstyrt bedrift.
Fylkeskommunene kan i prinsippet kjøpe tjenester fra andre sykehusselskap enn det de selv er medeier i.
Imidlertid vil dette eierforholdet kunne hindre en utstrakt effektiv fungerende konkurransesituasjon, da sykehusselskapet i stor grad vil ha monopol på produksjon for å dekke fylkeskommunal etterspørsel.
Overføringene av sykehusene til selskapet (eiendomsansvaret) slik det er foreslått i modellen, vil kreve en stor innsats når det gjelder oppgjørsordninger knyttet til store eiendomsmasser og kostbart utstyr. Dette kan unngås dersom man begrenser selskapet til et interfylkeskommunalt driftsselskap som kun har ansvaret for å samordne driften og leier sykehusene av eierne. Eventuelle uklarheter i ansvarsforhold mellom driftsselskapet og eierne av sykehusene, må løses gjennom klare avtaler.
Modellen kan øke spillsituasjonene mellom fylkeskommunene og selskapet og mellom fylkeskommunene som bevilger midler til selskapet.
Styrken ved modellen, slik departementet ser det, er i hovedsak
- regional samordning av produksjonen,
- mål og resultatstyring,
- tydeliggjøring av rollen for hvem som setter kvalitets- og produksjonsmål og hvem som er ansvarlig for produksjonen,
- felles arbeidsgiver reduserer konkurransen om rekruttering av helsepersonell.
Departementet vil advare mot en overdreven tro på at beslutninger om sykehusstruktur kan avpolitiseres.
Avpolitiseringen av driftsansvaret kan føre til mer uklare ansvarsforhold mellom myndigheter og driftsansvarlig selskap. Prinsippet om å gi de ansvarlige for sykehusdriften fullmakter som står i forhold til ansvar for resultatene, kan også gjennomføres ved dagens organisasjons- og tilknytningsformer. Eieres og myndigheters styring må skje gjennom overordnede mål og gjennom å etterspørre resultater.
Modellen kan svekke muligheten for samordning mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten, fordi avstanden blir større mellom primærkommunene og selskapet som har det overordnede produksjonsansvar.
Departementet vil ikke utelukke at sykehus organisert som interfylkeskommunale selskap kan være hensiktsmessig i enkelte deler av landet. Departementet finner det imidlertid ikke hensiktsmessig å gi pålegg om å organisere spesialisthelsetjenesten i interfylkeskommunale selskaper for hele landet.
3.4Høringsuttalelser til modellen
Uttalelser til fordel for modellen
Over halvparten av høringsinstansene (73 av 138) ønsker at staten skal eie sykehusene. Denne modellen får støtte fra en stor andel av kommunene, fylkeslegene, Statens helsetilsyn, brukerorganisasjonene, arbeidstakerorganisasjonene og noen av fylkesmennene.
I fraksjonen sin begrunnelse for forslaget sies det bl.a.:
Hovedargumentasjonen for statlig overtakelse er at pasientene skal ha mest mulig likeverdig tilbud uavhengig av bostedskommune eller bostedsfylke, og at det er uverdig og uetisk at fylkesgrenser skal være avgjørende for hvilket helsetjenestetilbud befolkningen får. Videre argumenteres det med at hensynet til dagens fylkeskommuner ikke må være viktigere enn hensynet til adekvat pasientbehandling. Det hevdes også at statlig eierskap vil gjøre bruk av sykehus i andre fylker kostnadsnøytralt, dermed blir gjestepasientoppgjøret overflødig.
De som støtter modellen, mener at statlig eierskap gir insitamenter til å se folketrygdens utgifter i sammenheng med utgifter til sykehusdrift og offentlig spesialisthelsetjeneste. Dette vil igjen bidra til en mer helhetlig helsetjeneste.
Tilhengerne ser problemet med mindre lokalt demokrati, men mener at hensynet til enhetlig og helhetlig behandlingstilbud er viktigere. Fra helsefaglig hold hevdes det at sykehusene må bli selvstendige driftsenheter, og at helsevesenet må være profesjonelt ledet og relativt avpolitisert.
Behovet for økt satsing på forskning, utdanning og undervisning brukes også som argument for statlig eierskap.
Bl.a. mener universitetene at denne modellen bedre vil kunne tilfredsstille behovet for helhetlig og forpliktende samarbeid med utdanningsinstitusjonene (universitetene og høyskolene). Universitetene og andre høringsinstanser har også pekt på nødvendigheten av at alle sykehusene tilhører samme forvaltningsnivå.
De som ønsker fortsatt fylkeskommunalt eierskap, argumenterer med at statlig eierskap og drift av sykehus vil øke avstanden til kommunene og befolkningen, og at lokaldemokratiet vil bortfalle for styring av sykehus. Lokalpolitiske diskusjoner flyttes til Stortinget.
Andre innvendinger er at sentralisering av makt, ansvar og kompetanse vil legge til rette for byråkratisering av alt helsepolitisk arbeid, dersom ikke Stortinget og regjeringen skal ha en nær oppfølging av virksomheten.
Skeptikerne er opptatt av hvordan stortingspolitikere og statsråden kan skjermes fra løpende driftsspørsmål og lobbyvirksomhet. Uten en løsning på dette vil det bli problematisk å få til en effektiv og forutsigbar drift av virksomheten.
En annen innvending mot statlig overtakelse er at en ny enhet som Statens sykehusforvaltning vil være byråkratisk og ha betydelige kostnader knyttet til seg. Det antydes også at en slik organisering kan implisere et nytt forvaltningsnivå, men da frikoblet fra politisk styring og kontroll. Dette vurderes som svært uheldig.
Det uttrykkes bekymring over forholdet til primærhelsetjenesten. Det hevdes at modellen kan svekke båndene til kommunehelsetjenesten, og at en oppstykking av beslutningsprosessen kan vanskeliggjøre samordning mellom 1. og 2. linjetjenesten. Det hevdes også at erfaringene fra statlige sykehus tilsier at staten så langt, ikke har vært noen bedre eier enn fylkeskommunene.
3.4.2Erfaringer fra andre land
Som en del av drøftingene i forlengelsen av Hellandsvikutvalgets modeller, har departementet også vurdert organisasjonsmodeller i andre land, bl.a Storbritannia, Sverige og Danmark.
Flere land har splittet opp funksjonene som «etterspørrer» og «produsent» av helsetjenestene, og dette er løst på ulike måter. Den britiske modellen er et eksempel på en regional modell der eierskapet til sykehusene er statlig, men med store innslag av privat virksomhet. De statlige distriktskontorene, i noen tilfeller allmennlegene, representerer pasientene og fungerer som etterspørrere / innkjøpskontorer for sykehustjenester. Både i den britiske og den svenske modellen er skillet mellom «etterspørrer» og «produsent» av spesialisthelsetjenester begrunnet som et vesentlig virkemiddel for mer effektiv ressursutnyttelse.
Eksemplet fra Vest-Sverige med Kommunalförbundet Västra Götaland illustrerer en modell der flere fylkeskommuner i en region har gått sammen i et interfylkeskommunalt forbund (regionalt samarbeid gjennom et interfylkeskommunalt selskap), som består av tre fylkeskommuner inkl. Gøteborg. En vesentlig forskjell fra Norge er at finansieringsansvaret ligger i fylkeskommunene, uten statlige overføringer.
Hovedstadens Sygehusfællesskab i Danmark er et eksempel på styring av sykehusstruktur og ressursbruk i et tett befolket område med mange sykehus.
Et fellestrekk for disse modellene, er et skille mellom «etterspørrer» og «produsent» og en samordning i større enheter for å effektivisere den totale ressursbruken. Departementet har drøftet disse modellene som grunnlag for regional samordning av etterspørselen etter spesialisthelsetjenester. Departementet finner ikke at noen av disse modellene, slik de er beskrevet, uten videre kan tilpasses norske forhold.
Modeller fra andre land er ikke umiddelbart overførbare til norske forhold, bl.a. fordi vi har ulike forvaltningssystemer og ulike økonomiske oppgjørsordninger.
Departementet har primært vurdert disse modellene med tanke på samordning av etterspørselen. Skal fylkeskommunene samordne etterspørselen av spesialisthelsetjenester på et regionalt nivå, betyr dette at det regionale organet også styrer den økonomiske ressursbruken i regionen. Etter departementets vurdering innebærer dette innføring av et fjerde forvaltningsnivå. Departementet ser også en mulighet for økte transaksjonskostnader og at samordningen med primærhelsetjenesten kan bli svekket.
Erfaringene fra andre land er for usikre til at departementet vil foreslå et for sterkt skille mellom «etterspørrer» og «produsent» gjennomført som modell for hele landet. Dette er også drøftet under modellen om interfylkeskommunale selskaper i kap. 3.3.
Modeller som skiller etterspørrer og produsent anses ikke som aktuelle å foreslå for landet som helhet, men departementet vil åpne for utprøving av modeller for finansiering av helsetjenester der en skiller mellom finansieringsansvarlig og driftsansvarlig i større grad enn i dag. Departementet vil vurdere nærmere erfaringene fra det danske Hovedstadens Sygehusfællesskab med statlig og fylkeskommunal sameierskap til sykehus.
3.6Departementets vurdering
Modellen innebærer sterkere statlig styring av endringer i sykehusstrukturen. Dette skjer ved statlig godkjenning av regional helseplan som utarbeides av det regionale helseutvalg. Videre ved at det stilles krav til resultatrapportering.
Modellen legger til rette for en effektiv ressursutnyttelse av sykehusene i regionen. Bedre koordinering av sykehusdriften i regionen vil også bidra til å øke kvaliteten på pasientbehandlingen.
I denne modellen vil staten gå sterkere inn i styringen av pasientbehandling, undervisning og forskning på et regionalt nivå, gjennom sin rolle i den regionale helseplanleggingen. Staten vil videre sikre løsning på problemene som er presentert i kapittel 2 ved hjelp av økonomiske og juridiske virkemidler, slik det går fram av kapittel 4, 5 og 6.
Modellen bygger på fortsatt lokalpolitisk styring, men stiller krav til regional samordning på områder som det ut fra nasjonale og lokale prioriteringer vil være hensiktsmessig å samarbeide om. En slik regional modell vil etter departementets vurdering gi hensiktsmessig størrelse på virksomhetsområdet for å håndtere den fremtidige utvikling og krav til spesialisthelsetjenesten.
Styrkingen i forhold til Hellandsvikutvalgets modell 1 ligger i at staten stiller større krav til forpliktende regionalt samarbeid, og at staten stiller krav til innhold i regionale helseplaner.
Departementet vil legge denne modellen til grunn for sitt videre arbeid med å finne hensiktsmessige løsninger for å bedre tilgangen på spesialisthelsetjenester. Modellen blir nærmere konkretisert i kapittel 4.
Lagt inn 4 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen