Det næringsrettede virkemiddelapparatet under lupen

Regjeringen har satt i gang en helhetlig gjennomgang av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Formålet med gjennomgangen er å få mest mulig verdiskaping og lønnsomme arbeidsplasser innenfor bærekraftige rammer.

Det er tidligere gjennomført flere evalueringer og analyser av ulike virkemidler og virkemiddelaktører. De viser at virkemiddelapparatet fungerer bra. Virkemiddelsystemet er under stadig utvikling. Nye virkemidler og aktører, som kan hjelpe gründere og bedrifter i utviklingsprosesser, kommer til. Det er derfor behov for mer helhetlig gjennomgang av området.
Deloitte har, sammen med Menon Economics og Oxford Research, fått i oppdrag å etablere et kunnskapsgrunnlag basert på en områdegjennomgang - en metode for å vurdere ressursbruk, og måloppnåelse, innenfor et bestemt politikkområde. Områdegjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet er regjeringens sjette gjennomgang, og ledes av Finansdepartementet og Næringsdepartementet. Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ved Regionalpolitisk avdeling og Kommunalavdelingen, deltar også i arbeidet.
Konsulentene for områdegjennomgangen skal i 2019 levere fire delrapporter med analyser og vurderinger av:
  • Grenseflater, roller og brukervennlighet i virkemiddelsystemet.
  • Samspillet mellom virkemidler på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.
  • Effektiv organisering, styring og administrasjon.
Områdegjennomgangen skal også vurdere om ansvaret for flere virkemidler rettet mot småbedrifter og lokale/regionale forhold, herunder reiseliv, bør overføres til fylkeskommunene. Dette som en del av regionreformen. I tillegg vil gjennomgangen vurdere hvordan virkemiddelsystemet bør organisere seg, slik at arbeidsdelingen mellom staten og fylkeskommunen kan bli tydeligere. Fylkeskommunene og KS er også involvert i arbeidet gjennom innspillsrunder og orienteringer i regionalutviklingskollegiet.
Tiltak iverksettes forløpende når de er avklart. Hovedtyngden av arbeidet foregår i 2019, men alt skal være ferdig innen utløpet av 2020. Tiltak med budsjettkonsekvens tas i den ordinære budsjettprosessen.