Fra tørre tall til kart og selfangst

Fangst av kystsel og tilskudd til kulturminner og bredbånd, er bare tre av mange nye bruksområder for Regionalforvaltning.no. Samtidig fortsetter veksten i antall brukere.

Regionalforvaltning.no er en godt kjent portal for tilskuddsforvaltere og -mottakere som jobber med regional utvikling. Om lag 5.000 tilsagn om tilskudd blir årlig gitt gjennom systemet. Det er stor variasjon i tilskuddene som blir gitt: Fra små tilsagn om noen få tusenlapper fra et kommunalt næringsfond, til store infrastrukturprosjekter til mangfoldige millioner kroner, som kai eller ny vegløsning.
De siste årene er det utviklet egne tilpassede skjema for ulike tilskuddsordninger, og i desember ble redigerbare søknadsskjema lansert. Det betyr enda større muligheter for tilskuddsforvaltere selv til å tilpasse skjema til egne ordninger. Et eksempel på dette er Nordland fylkeskommune, som er i gang med å utvikle en løsning for søknad og rapportering om fangst av kystsel i portalen.
Databasen i Regionalforvaltning.no kan også vises fram på andre måter enn gjennom rapportmalene som ligger i systemet. I Møre og Romsdal fylkeskommune har de satt sammen data fra Regionalforvaltning.no med åpne data fra blant annet Kartverket, for å visualisere prosjektene de har gitt midler til.
En mobiltelefon, et nettbrett og en pc-skjerm som viser et kart du kan klikke i.
Visualisering av informasjon fra Regionalforvaltning.no kan du nå se på både mobiltelefon, nettbrett og pc. Ved å klikke på kommuner i kartet får du opp informasjon om prosjektene. Foto: Kristoffer Singstad, Møre og Romsdal fylkeskommune
Regionalforvaltning.no har vært gjennom store endringer siden oppstarten i 2006. Det startet som et enkelt verktøy for elektronisk rapportering av distrikts- og regionalpolitiske virkemidler, under navnet RF13.50. I 2013 ble det oppgradert til et komplett fagsystem med egne moduler for søknadsinnsending, saksbehandling og rapportering. Nå i 2019 er det enda mer funksjonelt og anvendelig.
KMD har siden oppstarten hatt det redaksjonelle ansvaret for innholdet, mens SPINE AS i Trondheim har stått for utvikling, drift og vedlikehold av systemet. I 2018 var 5800 ulike brukere innom regionalforvaltning.no. Dette var en økning på 53% fra 2017.
Brukerrådet er viktig for videreutviklingen av systemet. I Brukerrådet er flere av de mest aktive brukerne representert. Det siste året har også brukere blitt tatt inn for å styrke anvendelighet og funksjonalitet på nye fagområder. I tillegg til gode innspill og forslag fra Brukerrådet, er KMD også avhengig av forslag og tilbakemeldinger fra andre. Dine forslag kan du legge inn på nettforumet til regionalforvaltning.no.