11.2 Innholdet i regelverk...
Underside | | Utenriksdepartementet
11.2 Innholdet i regelverk vedtatt av EU i perioden 1.8.96 til 31.12.97
I dette avsnitt gis det en kortfattet oversikt over innholdet i det regelverket som er vedtatt av EU i perioden 1.8.96-31.12.97.
EU hadde tidligere et system hvor medlemmene av vitenskapskomitéene representerte det enkelte medlemsland, noe som også gjaldt for vitenskapskomitéen for veterinære spørsmål opprettet i medhold av Kved 81/651/EØF. Som en del av forhandlingsresultatet om revisjon av vedlegg I til EØS-avtalen ble det derfor tatt inn en tilpasningstekst som sikret EFTA-landene tilsvarende deltagelse. Som en følge av BSE-saken (kugalskap), la EU om sitt system for vitenskapskomitéer fra å være basert på representanter for medlemslandene til å være sammensatt av uavhengige eksperter. Ved Kved 97/579/EF av 23.7.97 ble det således opprettet 8 vitenskapskomitéer under en koordinerende styringskomité. Denne rettsakten opphever Kved 81/651/EØF, dvs. den rettsakt som EFTA-landenes deltakelse var basert på. Deltakelse i vitenskapskomitéene er nå åpen for vitenskapsmenn fra alle land, også fra land utenfor EU. Vitenskapsmenn fra EFTA-land kan følgelig være medlemmer av komitéene på like linje med vitenskapsmenn fra EU-land. Vitenskapsmennene deltar i personlig egenskap og er altså uavhengige representanter. Norge har i dag representanter i to av vitenskapskomitéene uten at dette er knyttet til utvidelsen av EØS-avtalen. På EFTA-siden vurderte man dette som en teknisk justering av det utkast til revidert vedlegg I som det var oppnådd enighet om. Dessuten anså man at omorganiseringen ville være positiv ved at forbrukerhensynet og uavhengigheten til de rådgivende organer i EU ble styrket.
Innenfor området kontroll er det i den aktuelle perioden truffet diverse sikkerhetsklausulsvedtak, dvs. at handel fra områder innenfor EU eller import fra land eller deler av land utenfor EU stanses eller pålegges spesielle vilkår. Endringer skjer på basis av utbrudd av sykdommer, inspeksjoner eller spesielle erfaringer med varer fra enkeltland eller områder. Spesielt har det vært gitt flere vedtak som gjelder fiskeprodukter. Det er også gjort fortløpende endringer i hvilke grensekontrollstasjoner som er inspisert og godkjent eller hvor godkjennelsen trekkes tilbake.
På avlsområdet er det innført en referanseenhet for testing og vurdering av avlsegenskaper hos storfe.
Når det gjelder kontrolltiltak og melding om sykdom, er det godkjent planer for å utrydde dyresykdommer, klassisk svinepest i Tyskland og nærmere regler om omsetning av svinekjøtt etter utbrudd av klassisk svinepest i Belgia og Nederland.
I forhold til regler om handel med levende dyr er det gitt en ny, konsolidert versjon av direktivet som regulerer handel med svin og storfe, inklusive mindre endringer bl.a. med skjerping av krav til oppholdstid i avsenderbesetning før handel kan finne sted og krav til registrering av dyr, besetning og forflytning av dyr.
Irland og deler av Storbritannia har mistet tidligere oppnådd godkjent status mht. fjørfesykdommen Newcastle disease på grunn av utbrudd av denne sykdommen.
Det er gjort mindre endringer i regelverk om handel med animalske produkter som gjelder eggprodukter, foredlede animalske proteiner og akvakulturprodukter, bl.a. er kravene til sertifisering blitt strengere.
Endringer i regelverket for import fra land utenfor EU, tredjelandsbestemmelser, utgjør omtrent halvparten av regelverket vedtatt i perioden 1.8.96 til 31.12.97. Det gjøres fortløpende endringer i hvilke land som får lov til å eksportere til EU, endringer i vilkår og godkjenning av enkeltbedrifter i godkjente land basert på inspeksjoner i det aktuelle land/område.
Videre er det vedtatt to forordninger om identifisering og registrering av storfe og merking av kjøtt og kjøttprodukter, som skjerper reglene i vesentlig grad.
EU har også vedtatt spesielle regler om håndtering av materiale som vurderes som spesielt risikofylt i forhold til slakting av sau, geit og storfe på grunn av risiko for BSE/kugalskap og skrapesyke. Fordi EU har vedtatt å utsette ikrafttredelse av dette vedtaket til 1.1.99, se nedenfor, har Norge bedt om at vedtaket i EØS-sammenheng ikke skal tre i kraft før dette skjer innen EU.