9.2 Overvåkningsprogrammer...

9.2 Overvåkningsprogrammer for næringsmidler

Gjennom økt overvåkning vil myndighetene få kunnskap om hvorvidt situasjonen i markedet endres som følge av at tilsynet med animalske næringsmidler tilpasses veterinærkontrolldirektivene.

Overvåkningsprogrammene ses i sammenheng med et generelt økt behov for kartlegging og dokumentasjon som følge av økt forbrukerinteresse for matvaretrygghet. Det er viktig å sørge for at man har redskaper som kan fange opp forandringer og som kan danne grunnlag for andre tiltak herunder forsterket kontroll. Programmene skal legge vekt på forhold som utfra faglig vurdering kan medføre helserisiko. Hensikten med programmene er å avklare utbredelsen av ulike typer risikofaktorer i animalske næringsmidler. Slike risikofaktorer i mat kan representere en direkte fare for folkehelsen, og ved forekomst av slike faktorer vil det løpende vurderes om og når det skal iverksettes særskilte tiltak med sikte på å sikre at matvarer som omsettes er trygge. Det skal her være en særskilt oppmerksomhet knyttet til smitte gjennom næringsmidler.

Det forutsettes at slike overvåkningsprogrammer gjennomføres etter epidemiologiske prinsipper for å sikre riktig informasjon som grunnlag for vurdering av helsemessig risiko. Resultatene fra overvåkningsprogrammene vil bla. sammenholdes med opplysninger om folkehelsen angående utbrudd av matbårne sykdommer og derved danne grunnlag for målrettede tiltak og tilsyn.

Overvåkningsprogrammer har vært gjennomført i mindre omfang over lengre tid. Disse har basert seg på mer tilfeldige undersøkelser av utvalgte varer, mens det nå legges opp til en mer omfattende overvåkning.

Overvåkningsprogrammer skal i hovedsak gjennomføres ved uttak av stikkprøver av næringsmidler som finnes i markedet (importvirksomheter, nedskjæringsanlegg, detaljister) på bakgrunn av prøvetakingsplaner fastsatt av Statens næringsmiddeltilsyn. Stikkprøvene skal i hovedsak tas av de lokale tilsynsmyndighetene som en integrert del av det løpende tilsynsarbeidet, og analyseres. Uttak av disse prøvene kan skje uavhengig av den stikkprøvekontrollen som vil skje i henhold til kontrolldirektivene.

Tabell 9.2 Oversikt over programmer - animalske næringsmidler.
GrupperingProgramNasjonale overvåknings-

og kartleggings -programmer

som ikke følger direkte

av EØS-avtalen

Program godkjent av ESA/EU i henhold til EØS-avtalens bestemmelser
EtablertNytt program i
programlys av revidert
EØS-avtale
MIKRO-

ORGANISMER

Salmonella, kjøttkontroll og

fjørfekjøttkontroll

X
Salmonella, nedskjæringsbedrifterX
Salmonella, vilt/viltkjøttX
Salmonella, skalldyr, melk- og

eggprodukter

X
Salmonella og Aeromonas i

fiskeprodukter

X
Toksinproduserende E.coli1XX
Campylobacter, fjørfekjøttX
Listeria, ost fra upasturisert. melkX
FREMMEDSTOFFERFremmedstoffer i honning, egg, melk og melkeprodukter, og

fiskeprodukter

(X)2
Antimikrobielle stoffer, kjøtt og skalldyrX
Beta-agonister og syntetiske hormonerX
Restmengder av forurensning og legemidler i kjøttX
Persisterende klorpestcider i fettholdige animalske næringsmidlerX
Ochratoksin A og aflatoksin i melk og ostX
Algegifter i skjell3XX
ANTIBIOTIKA-RESISTENTE BAKTERIERKjøtt og andre animalske

næringsmidler

X

1 Programmet utvides i lys av revidert vedlegg I

2 Godkjenning er ikke foretatt ennå, men programmet vil bli godkjent i henhold til EØS-avtalens bestemmelser

3 Programmet utvides i lys av revidert vedlegg I