2 EUs kulturprogrammer
Underside | | Utenriksdepartementet
2 EUs kulturprogrammer
Kultur ble introdusert som samarbeidsområde i EU ved Maastricht-traktaten i 1992. EU har ingen felles politikk på kulturområdet, men Fellesskapet bidrar til å fremme kulturelt samarbeid mellom medlemsstatene gjennom ulike program og initiativ. Artikkel 151 om Kultur i Traktaten for Den europeiske union fastslår at Fellesskapet skal respektere det nasjonale og regionale mangfold, samtidig som man bidrar til å fremheve den felles kulturarven. Artikkel 151 slår også fast at Fellesskapet skal ta kulturelle forhold i betraktning i sin virksomhet på andre av traktatens områder.
Med basis i EØS-avtalen har EFTA/EØS-landene siden 1996 deltatt i pilotaktiviteter til kulturprogrammene og i de ordinære programmene Kaleidoskop, Ariane og Rafael etter hvert som de er blitt vedtatt i EU, samt i prøveprosjektene for Kultur 2000-programmet.
Kaleidoskop, programmet for støtte til utøvende og skapende kunst, ble vedtatt 26. mars 1996. Med de forberedende pilotaktivitetene i 1996 og ordinære utlysninger i perioden 1997 til 1999, har mer enn 500 samarbeidsprosjekter innen teater, dans, musikk, opera, nysirkus, billedkunst, kunsthåndverk, multimedia, fotografi, arkitektur og design og andre visuelle uttrykk fått støtte fra EU. Støtten til europeisk kulturby, europeisk kulturmåned, EUs ungdomsorkester og barokkorkester, er dekket innenfor rammen av Kaleidoskop.
Ariane, programmet for bøker, lesing og oversettelse, ble vedtatt 6. oktober 1997 etter at det var gjennomført forberedende pilotaktiviteter det foregående år. Over 800 titler innen skjønnlitteratur, teatertekster og faglitteratur er blitt oversatt til andre europeiske språk fram til programmet ble avsluttet i 1999. Programmet har gitt spesiell prioritet til oversettelse til og fra språk som har liten utbredelse. I tillegg er det gitt støtte til samarbeidsprosjekter for å bedre publikums tilgang til bøker og lesing og til etterutdanning for fagpersoner på området.
Rafael, programmet for støtte til den europeiske kulturarven, ble vedtatt 13. oktober 1997. Det er gitt støtte til over 200 prosjekter for å bevare og øke bevisstheten om og tilgjengeligheten av den europeiske kulturarven, til utvikling av tematiske nettverk mellom museer, og til videreutdanning og mobilitet. Initiativ til å etablere europeiske laboratorier for kulturarv fra begynnelsen av 1990-tallet ble videreutviklet innenfor rammen av Rafael-programmet. De europeiske laboratoriene for kulturarv er prosjekter av forbilledlig karakter i utvikling av nye metoder innen bevaring og vern. Europeiske kulturminner; verk, monumenter eller kulturmiljøer av eksepsjonell historisk, arkitektonisk eller kunstnerisk betydning, skal være laboratorier for etablering av ny kunnskap. Flere av Europas mest fremstående kulturmonumenter, herunder Nidaros domkirke, har fått støtte etter at dette tiltaket ble initiert i 1993.