IV. Samarbeid om miljø-...
Underside | | Utenriksdepartementet
IV. Samarbeid om miljø- og klimaspørsmål
Indias betydelige økonomiske vekst med tilsvarende økning i energiforbruk og transportvolum, har skapt et hardt press på natur og miljø. Miljøproblemene har ikke bare konsekvenser for India, men for hele regionen og for den globale miljø- og klimasituasjonen.
India har undertegnet en rekke internasjonale instrumenter innenfor miljø- og klimaområdet og har innflytelse som talsland for de fattige nasjoner når det gjelder internasjonale miljøforhandlinger, herunder i forhold til G-77 landene. India kan med denne bakgrunn bli en viktig samarbeidspartner for Norge når det gjelder miljø- og klimaspørsmål. Klimaproblemet er globalt sett en av de største miljøutfordringene vi står overfor. For India vil selv moderate klimaendringer få store negative konsekvenser for landbruket og de store kystområdene. India kan for egen del vise til en rekke positive tiltak, som f.eks. ratifiseringen av Kyotoprotokollen. Landet legger opp til å utnytte Protokollens grønne utviklingsmekanisme, ”Clean Development Mechanism”. En ”National Environment Policy” er for tiden under utarbeiding, der også Indias internasjonale rolle innenfor miljøpolitikk blir tatt opp. Et framtidig globalt klimaregime (etter 2012) vil bare bli effektivt dersom de land som har størst utslipp av klimagasser, herunder India, deltar, men foreløpig har India ikke ønsket å innlede en diskusjon om mulige framtidige utslippsforpliktelser.
India har imidlertid også behov for tilførsel av kunnskap og teknologi. Gjennomføring og oppfølging av internasjonale konvensjonsforpliktelser har til dels vært mangelfull. Det vil være viktig å trekke India aktivt med som medspiller for å håndtere globale miljø- og klimautfordringer gjennom en politisk forankret miljødialog som vektlegger prioriteringer og oppfølging av internasjonale miljø- og klimahensyn. Dette bør baseres på Tusenårsmålenes krav til bærekraftprinsippene, fattigdomsreduksjon og en mer rasjonell energistruktur. Det bør stimuleres til et faglig og institusjonelt samarbeid innen strategiske områder hvor Norge har kompetanse som etterspørres av indiske myndigheter, eksempelvis innen områdene vann- og luftforurensning, og der hvor indisk kompetanse er langt framme.
Målsetting:
- Effektiv implementering av internasjonale miljøkonvensjoner og avtaler.
- Styrket kapasitet og kompetanse i våre to land i forhold til ovennevnte implementering.
- Økt kommersielt samvirke mellom de to land innen miljøområdet.
Strategiske virkemidler:
- Rammeverk for dialog: Etablere et rammeverk for bilateral dialog om miljø- og klimaspørsmål mellom indiske og norske myndigheter og relevante faginstitusjoner. Prioriterte tema i dialogen vil være implementering av internasjonale forpliktelser og utvikling av et nytt klimaregime etter 2012.
- Strategisk bruk av norsk kompetanse: Styrke samarbeidet med indiske myndighets- og fagmiljøer innen områder der Norge har særskilt kompetanse av betydning for India, herunder områdene vannkraft, vannressursforvaltning og vannforurensning, luftforurensning, markedsbasert energiforsyning og forsvarlig håndtering av miljøgifter og farlig avfall, bl.a. i forbindelse med skipsopphugging.
- Strategisk bruk av indisk kompetanse: Styrke samarbeidet med indiske fagmiljøer hvor det finnes komplementær kompetanse til Norges kunnskap, innen områdene energiteknologi, fornybar energi og biodiversitet.
- Institusjonelt samarbeid: Etablere samarbeid mellom indiske og norske miljøforvaltningsinstitusjoner og vurdere muligheten for å videreutvikle samarbeidsrelasjonene fra institusjonssamarbeidet.
- Teknologisamarbeid: Legge til rette for et bilateralt forskningssamarbeid om utvikling av relevant miljøteknologi, herunder ny og fornybar energi.
Ressursbehov:
Tilretteleggingsmidler for kontaktetablering gjennom seminarer/ konferanser samt midler for igangsetting av forskningssamarbeid om utvikling av miljøteknologi av interesse for India og Norge.
Forventede tiltak:
- Etablering av en undergruppe for miljø under samarbeidskommisjonen.
- Restrukturering av et program for institusjonelt samarbeid mellom universiteter, offentlige institusjoner, private bedrifter og sivilt samfunnsorganisasjoner, og finansiering av enkelte slike samarbeidstiltak.
- Organisere felles fagseminarer om sentrale miljø- og klimaspørsmål.
- Se på muligheten for å finansiere norsk – indisk samarbeid med regionalt nedslagsfelt, f.eks. i samarbeid med den regionale organisasjonen South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC).
- Legge til rette for forskningssamarbeid og overføring av erfaringer hva angår: prioritering av miljøhensyn i generell planlegging, og bruk av miljøanalyser; avfallshåndtering; vannressursforvaltning; bruk av alternative energiformer og markedsbasert energiforsyning;
- Vurdere å utnytte programmer og fonds i multilateral sammenheng for finansiering av norsk ekspertise eller finansiering av norsk-indisk ekspertisesamarbeid der dette er relevant.