En norsk handlingsplan...

En norsk handlingsplan for søkerlandene. Oppsummering

Målsettinger

Regjeringen vil med denne Handlingsplanen skape en plattform for et bredt og forsterket norsk samarbeid med søkerlandene i de nærmeste årene. Målet er å stimulere til økt kontakt, samarbeid og nettverksbygging over et bredt spekter, mellom myndigheter, arbeids- og næringsliv, det sivile samfunn, frivillige organisasjoner og på det akademiske og kulturelle området.

Målet er:

  • Å bidra til økt sikkerhet, stabilitet og bærekraftig vekst og utvikling i Europa, ved å støtte de baltiske og sentraleuropeiske landene i deres bestrebelser for å nå full integrasjon i det økonomiske og politiske samarbeidet i Europa gjennom medlemskap i EU.
  • Å skape en plattform for et bredt og forsterket norsk samarbeid med alle søkerlandene, især de baltiske og sentraleuropeiske, ved å stimulere til økt kontakt, nettverksbygging og samarbeid innenfor utvalgte områder.

Prioriteringer

Regjeringen ser det som naturlig at hovedtyngden av Norges innsats overfor søkerlandene rettes inn mot landene i Østersjøregionen, det vil si Estland, Latvia, Litauen og Polen. Det er videre naturlig at den norske innsatsen avstemmes i forhold til andres innsats, særlig EUs, for å motvirke dobbeltarbeid, og at den norske innsatsen tar utgangspunkt i norske fortrinn og interesser.

Regjeringen vil at det ved vurdering av prosjekter og støtte til søkerlandene legges særlig vekt på følgende forhold:

  • søkerlandenes egne prioriteringer
  • norske interesser knyttet til det enkelte land
  • EUs vurderinger og støtte og tiltak i forhold til det enkelte land

Innsatsområder

I samarbeid med søkerlandene og på grunnlag av deres egne prioriteringer, ønsker Regjeringen at det utvikles og gjennomføres prosjekter som kan lette søkerlandenes vei til EU og deltakelse i det indre marked (EØS), samt bidra til en effektiv oppfølgning av de forpliktelser medlemskapet innebærer for dem. Slik ivaretar vi også viktige norske interesser i et utvidet indre marked og samarbeid i EØS, knyttet blant annet til rammevilkår for næringsvirksomhet, utvidelsen av et marked for norsk olje og gass og integrasjon av elektrisitetsmarkedene, samt gjennomføring blant annet av felles miljøregler.

Regjeringen anser at hovedtyngden av den norske innsatsen bør rettes inn mot tiltak innenfor følgende områder:

  • demokrati, grunnleggende rettigheter, likestilling og et aktivt sivilt samfunn
  • miljø og bærekraftig utvikling
  • forskning, utdanning og kultur
  • offentlig forvaltning, forvaltningssystemer og markedsorientering
  • justissektoren

Oppfølging av Handlingsplanen i perioden 2001 – 2006

Handlingsplanen tar som utgangspunkt perioden 2001 – 2006 som tilsvarer perioden for EUs Agenda 2000. Det vil være behov for fortløpende justeringer og revisjon av denne planen i lys av erfaringer og utviklingen i regionen. Når søkerland eventuelt tiltrer som medlem i EU vil også norske prosjekter bli revurdert.

Det viktigste finansielle virkemiddel for å fremme målene i Handlingsplanen er tilskudd under kap. 197.70 til det som i dag benevnes Samarbeidsprogrammet for Sentral- og Øst-Europa og Atomhandlingsplanen. Innsatsen under kap. 197.70 vil heretter tredeles i atomprosjekter, prosjektstøtte til Russland/SUS og prosjektstøtte under Handlingsplanen for søkerlandene.

Den framtidige prosjektstøtten under denne Handlingsplanen vil bygge videre på det positive nettverket som er etablert gjennom Samarbeidsprogrammet. Prosjektstøtten til de baltiske landene vil fases inn under målsettingen for Handlingsplanen med større fokus og konsentrasjon.

I lys av Handlingsplanen vil det bli utarbeidet nye retningslinjer for prosjektstøtte og eget søknadsskjema.

Dersom Handlingsplanen skal lykkes i målsettingen om å etablere en bredere plattform for kontakt mellom Norge og søkerlandene, må den ha et visst tidsrom å operere innenfor. Handlingsplanen må sikres tilstrekkelige midler over hele perioden.

  • Perspektivet i Handlingsplanen er perioden fram mot 2006. Planen vil revideres ettersom prosjektarbeidet i det enkelte land utvides og landstrategier utarbeides.

Budsjettmidler 2001 - 2002

Til disposisjon (utbetaling og tilsagnsmidler) for en samlet innsats i søkerlandene i årene 2001 og 2002 over UDs budsjett, kap. 197.70, er det allerede avsatt til sammen NOK 169 mill . Denne totalrammen dekker utbetaling av allerede gitte tilsagn, prosjekter under Atomhandlingsplanen og nye prosjektmidler til disposisjon i 2001.

Løpende prosjekter i de baltiske land vil bli faset inn under Handlingsplanen i løpet av 2001 – 2002 og vurdert opp mot retningslinjene under Handlingsplanen. Det er naturlig at prosjekter i de baltiske land på grunn av etablerte nettverk og nærhet i geografi vil ha preg av flere prosjekter av mindre størrelse enn de prosjekter som utarbeides i de andre søkerlandene.

Geografisk legges det for den første perioden 2001 – 2002 opp til at Norge innen rammen av UDs budsjett skal øke støtten til de tre baltiske landene, inklusive allerede løpende prosjekter, Polen vil være et nytt satsingsområde og for øvrig at det skal utvikles prosjektsamarbeid basert på kriteriene i Handlingsplanen med alle søkerlandene. Opp til 60 pst. av midlene forbeholdes landene i Østersjøregionen i denne første perioden.

Oppfølging

Handlingsplanen peker på enkelte hovedområder for norsk satsing i søkerlandene, uten at dette utelukker prosjekter på andre områder som møter de fastlagte hovedkriterier. Fokus vil i økt grad legges på langsiktig samarbeid. De årlige bevilgninger til Handlingsplanen under Utenriksdepartementets budsjett gir rammen for omfanget av de samarbeidsprosjekter som kan gjennomføres.

UD ønsker en aktiv dialog med eksterne samarbeidspartnere, både berørte offentlige _myndigheter og andre aktører. Samarbeidsstrukturer for å sikre dette vil bli etablert.

Prosjektene under Handlingsplanen vil kunne initieres av både norske myndigheter og andre aktører som har kontakter i søkerlandene, av aktører og institusjoner i søkerlandene gjennom ambassadene og av frivillige organisasjoner eller multilaterale aktører.

Det vil bli utarbeidet egne retningslinjer og skjema for søknader under Handlingsplanen. Disse fås ved henvendelse til Seksjon for Europa og Nord-Amerika i Avdeling for bilaterale europaspørsmål og EØS i UD.