Innledning

Innledning

FNs generalsekretær satte i mars 2000 ned et hurtigarbeidende panel, ledet av Algeries tidligere utenriksminister Brahimi, for å legge frem forslag om styrking av FNs evne til å planlegge og gjennomføre internasjonale fredsoperasjoner. Rapporten ble lagt frem i august samme år (den såkalte Brahimi-rapporten). Den inneholder anbefalinger av politisk og prinsipiell karakter, samt en rekke praktiske forslag til forbedringer på et bredt felt.

Brahimi-rapportens anbefalinger er langt på vei i tråd med tidligere forslag fra Norge og de nordiske land. Fra norsk side støtter vi de fleste av rapportens anbefalinger.

I sin redegjørelse for Stortinget 14. november 2000 trakk utenriksminister Jagland frem tre hovedprioriteringer for norsk innsats i Sikkerhetsrådet:

1) Fokus på de underliggende årsaker til konflikt og krig, samt helhetlig tilnærming til fredsprosesser.

2) Fokus på å styrke FNs evne til å gjennomføre fredsoperasjoner.

3) Fokus på Afrikas utfordringer.

Disse prioriteringene tilsier at en fra norsk side arbeider aktivt for oppfølging av anbefalingene i Brahimi-rapporten, først og fremst ved å utarbeide en nasjonal strategi for dette formål.

Innledningsvis gis det i Del I norske hovedmålsettinger knyttet til FN og fredsoperasjoner. Mot denne bakgrunn gis det i Del II konkrete forslag til norsk strategi for oppfølging av Brahimi-rapporten.

I Annex I skisseres viktige rammebetingelser for oppfølging av Brahimi-rapporten gjennom en kort beskrivelse av hovedaktørers holdninger og status for behandlingen i FNs fora, samt Norges forutsetninger for oppfølging av rapporten. Konkrete initiativer vil bli utarbeidet på bakgrunn av denne strategien.