Årsrapport for 2002
Underside | | Utenriksdepartementet
Årsrapport for 2002
Evalueringsprosjektene
I 2002 omfattet Utenriksdepartementets evalueringsvirksomhet 13 evalueringsprosjekter som omhandlet avgrenset norskfinansiert utviklingssamarbeid og humanitære tiltak, samt noen bredere anlagte studier av internasjonal bistand til utviklingsland. De fleste evalueringene i 2002 omhandlet virksomheten til norske frivillige organisasjoner og internasjonale organisasjoner som mottar tilskudd fra departementet og NORAD.
Fire prosjekter ble sluttført og offentliggjort som rapport i departementets serie av evalueringsrapporter. Disse ble utgitt på engelsk i tillegg til at det ble utgitt en fransk versjon av rapport 4/2002. Det gis en egen omtale av rapportene nedenfor, og rapportene finnes på internett: www.dep.no/ud/norsk/publ/rapporter
- Rapport 1/2002 er en evaluering av Den norske ressursbank for demokrati og menneskerettigheter (NORDEM), foretatt av T&B Consult fra Danmark.
- Rapport 2/2002 er en evaluering av Norges Røde Kors’ internasjonale humanitære virksomhet i perioden fra 1996 til 2000, foretatt av Channel Research Ltd i Belgia.
- Rapport 3/2002 er en evaluering av bistandsprogrammet i regi av den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) for økning av matvaresikkerheten i Vest-Afrika. Programmet gikk i perioden fra 1978 til 1999. Evalueringen ble foretatt av Scanteam fra Norge.
- Rapport 4/2002 er en evaluering av et prosjekt til Det norske flyktningerådet om personers sivile rettigheter i det tidligere Jugoslavia, og er foretatt av Det danske menneskerettighetssenteret i samarbeid med T&B Consult.
Blant prosjektene som ble startet i 2002, og hvor rapporter vil foreligge først i 2003, er:
- En evaluering av Det norske investeringsfondet for utviklingsland (Norfund) sin virksomhet de fem første årene siden starten i 1997. Evalueringen foretas av Fafo og Nordic Consulting Group.
- En evaluering av det norskfinansierte fondet i Verdensbanken for å styrke bistanden til utdanningssektoren i Afrika sør for Sahara. Evalueringen omfatter tiden siden opprettelsen av fondet i 1998 og utføres av Finnconsult.
- En felles internasjonal evaluering av ekstern bistand til grunnutdanning i perioden 1990 til 2001 med spesiell vekt på de siste seks årene. Evalueringen omfatter både bilaterale og multilaterale givere og den foretas av The Association of Universities and Colleges of Canada i samarbeid med konsulentselskapet Goss Gilroy Inc., Canada, og Education for Change, Storbritannia.
- En felles internasjonal evaluering av Verdensbankens initiativ for et felles rammeverk for ekstern bistand til utviklingsland, Comprehensive Development Framework (CDF). Evalueringen omfatter utviklingen siden initiativet ble introdusert i 1998, og den er foretatt under ledelse av Verdensbankens evalueringsavdeling med deltakelse fra både giver- og mottakerland.
- En felles internasjonal evaluering av FNs befolkningsfond (UNFPA) og International Planned Parenthood Federation (IPPF), som begge arbeider med helse- og reproduksjonsspørsmål. Evalueringen foretas av konsulentselskapet Options og universitetet i Heidelberg.
- En studie av samfunnsmessige virkninger av arbeidet til de norske organisasjonene Redd Barna i Etiopia og FORUT på Sri Lanka ved Chr. Michelsens Institutt (CMI)og Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Studien vil behandle organisasjonenes arbeid i en to-års periode fra 2003.
- En felles studie av Utstein-landenes (Nederland, Norge, Storbritannia og Tyskland) fredsbyggende arbeid gjennom de siste ti årene. Studien gjennomføres av Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO), og en styringsgruppe med representanter fra de ulike landene møtes jevnlig for å drøfte fremdriften i prosjektet.
- En studie ved PRIO om Norges rolle i fredsprosessen i Midtøsten fra 1993 til 1996.
- En studie i samarbeid med FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), om positive og negative konsekvenser av internasjonal handel med fisk for matvaresikkerheten. Informasjon om prosjektet finnes på internett: www.tradefoodfish.org
- En kartlegging i samarbeid med Danmark, Canada, Nederland, Storbritannia, Sveits, Sverige og Tyskland av virksomheten til multilaterale organisasjoner i utviklingsland. Kartleggingen vil i 2003 omfatte vurderinger av Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs barnefond (UNICEF), Verdensbanken og de regionale utviklingsbankenes virksomhet i utvalgte land, og vurderingene innhentes fra samarbeidslandenes ambassader og representasjoner.
Det er grunn til å fremheve at bistandsvirksomheten i økende grad foregår som internasjonalt samarbeid mellom givere og mottakere, hvor representanter for enkeltland, internasjonale organisasjoner og andre deltar. Dette forklarer også at antallet av felles internasjonale evalueringsprosjekter har økt i 2002 sammenliknet med tidligere. Felles evalueringer synes også å kunne medvirke til bedre kunnskap om samlede effekter av bistanden i tillegg til at utviklingslandene blir belastet i mindre grad av evalueringer som ellers foretas av hvert enkelt giverland eller organisasjon.
Faglig samarbeid
Det er en forutsetning at evalueringsvirksomheten foregår på et faglig godt grunnlag, og departementet deltar på ulike måter for å styrke og videreutvikle dette grunnlaget.
Utenriksdepartementet deltar i OECDs samarbeid om evaluering på det utviklingspolitiske området. Arbeidet foregår i evalueringsnettverket til utviklingskomitéen, Development Assistance Committee (DAC), og informasjon om dette finnes på internett: www.oecd.org. I 2002 deltok departementet og NORAD i gruppens arbeid og medvirket til:
- En studie av utviklingskomitéens faste gjennomganger av medlemslandenes utviklingspolitikk med sikte på å bedre datagrunnlaget for gjennomgangene, og særlig styrke informasjonen om resultater av utviklingssamarbeidet. Undersøkelsen følges opp av OECDs sekretariat og utviklingskomitéen.
- En internasjonal konferanse i Oslo i september 2002 om erfaringer med støtte til desentralisering og lokal forvaltning i utviklingsland. Rapport om temaet vil bli distribuert på internett: www.oecd.org
- En publikasjon med ord og uttrykk som benyttes ved evalueringer av internasjonalt utviklingssamarbeid. Ordlisten er publisert på engelsk med tittel Glossary of Key Terms in Evaluation and Results Based Management, og finnes på internett: www.oecd.org
Departementet har videre kontakt om enkeltprosjekter og faglige spørsmål med de andre nordiske landene. I 2002 ble det arrangert et møte med gjensidige orienteringer og et temamøte om evaluering av samarbeidet med enkeltland. Med bakgrunn i et felles politisk samarbeid på det utviklingspolitiske området mellom Nederland, Norge, Storbritannia og Tyskland, var det i 2002 også et møte og jevnlig kontakt blant disse landene om prosjekter og faglige spørsmål.
Departementet samarbeider med Verdensbankens evalueringsavdeling Operations Evaluation Department (OED), for å medvirke til å styrke evalueringskompetansen i banken og i evalueringsmiljøer i utviklingsland og i Norge. Samarbeidet foregår i forhold til en flerårig rammeavtale og innebærer norsk finansiering av bankens evalueringsprosjekter som er særskilt prioritert. I 2002 ble det ble gitt norsk støtte til evaluering av bankens virksomhet når det gjelder vannforsyning og reformer i vann- og sanitærsektoren, sosiale forhold og sosiale konsekvenser, kunnskapsutvikling samt bankens initiativ for et felles rammeverk for bistandsvirksomheten (CDF).
Oversikt over Verdensbankens totale evalueringsvirksomhet finnes på internett: www.worldbank.org./oed
Den økonomiske støtten fra departementet bruker Verdensbanken i arbeidet med evalueringene til i større grad å inkludere ulike berørte parter i høringer og konsultasjoner. I utviklingslandene har banken involvert representanter for myndigheter, private organisasjoner og næringsliv i evalueringsprosjektene. Det norske miljøet var i 2002 engasjert i flere av evalueringsprosjektene, blant annet deltok forskere og konsulenter fra Chr. Michelsens Institutt (CMI), Scanteam, Interconsult og ECON.
Departementet medvirket i 2002 også til finansiering av et kurs i evaluering av utviklingsvirksomhet i regi av Verdensbanken i samarbeid med Carleton Universitetet i Ottawa i Canada. Det er et årlig kurs som gikk for andre gang. Det er rettet mot evaluatorer i nasjonale og internasjonale organisasjoner på utviklingsområdet, og det skal bidra til å øke evalueringskompetansen i utviklingslandene. Oversikt over programmet finnes på internett: www.carleton.ca/ipdet
Departementet medvirket i 2002 til finansiering av nettverk for evaluering av humanitær bistand, Active Learning Network for Accountability and Performance in Humanitarian Action (ALNAP). Nettverket formidler informasjon om god praksis i humanitære hjelpeaksjoner og foretar systematiske gjennomganger av evalueringsvirksomheten på området for å stimulere til økt kvalitet i dette arbeidet. Nettverket har 51 ordinære medlemmer og 280 observatører fra nasjonale myndigheter, organisasjoner, forskningsmiljøer og konsulenter. Departementet deltok i nettverkets to møter i 2002 hvor oppmerksomheten bl.a. var rettet mot å styrke samarbeidet med organisasjoner i utviklingsland. Informasjon om nettverket finnes på internett: www.alnap.org
Departementet videreførte i 2002 støtten til Bistandstorgets evalueringsnettverk, som er et kompetansetiltak blant norske organisasjoner. De fleste organisasjonene som er engasjert i utviklingssamarbeid er medlemmer av Bistandstorget, og gjennom nettverket tilbys opplæring for å styrke både evalueringsarbeidet og organisasjonenes oppfølging av evalueringene. De norske organisasjonenes partnere i utviklingslandene skal også inkluderes i kompetanseutviklingen. Den økonomiske støtten var ment som støtte til å starte nettverket. 2002 var det siste året for departementets støtte, og nettverkets virksomhet vil bli evaluert. Informasjon om Bistandstorgets evalueringsnettverk finnes på internett: www.bistandstorget.no
Utenriksdepartementets rådgivende utvalg for resultater i utviklingspolitikken
ble opprettet i 2001 for å:
- vurdere resultater av norsk utviklingspolitikk og –virksomhet
- identifisere fremtidige utfordringer for utviklingspolitikken med sikte på modernisering og effektivisering av utviklingsvirksomheten
- medvirke til økt resultatorientering på utviklingsområdet
- medvirke til økt offentlig debatt om utviklingspolitiske spørsmål
- foreslå evalueringsprosjekter
Utvalget er uavhengig i forhold til Utenriksdepartementet og ledes av professor Helge Rønning. Øvrige medlemmer er: Regine Andersen, forsker, Per Øyvind Bastøe, seniorrådgiver, Ingvild Broch, forskningsdirektør, Grethe Brochmann, professor, Bjørne Grimsrud, forsker, Ellen Hofsvang, redaktør, Torbjørn Knutsen, professor, Raino Malnes, professor, Ottar Mæstad, forsker, Petter Nore, ass. direktør, Sanjev Prakash, professor, Anne Hege Simonsen, journalist og Stig Utnem, generalsekretær.
Departementet ved evalueringsseksjonen er sekretariat for utvalget og departementet og NORAD deltar i utvalgets møter. Utvalget hadde to samlinger over tre dager i 2002, og et arbeidsutvalg forbereder og følger opp møtene.
Utvalget har fremlagt sin egen årsmelding fra arbeidet i 2002. Meldingen setter søkelys på regjeringens handlingsplan for fattigdomsbekjempelse som det mest sentrale utviklingspolitiske dokumentet i 2002. I meldingen diskuteres forutsetninger for gjennomføring av planen og for å følge opp planen i form av resultater. Utvalget har formulert flere anbefalinger til departementet og NORAD for å styrke arbeidet med resultatorientering. Årsrapporten finnes på internett: www.dep.no/ud/norsk/publ/rapporter