Evalueringsrapport 3/2002:...
Underside | | Utenriksdepartementet
Evalueringsrapport 3/2002: Evaluering av ACOPAM
Et ILO-program for "Kooperativ og organisasjonsmessig støtte til grasrot-initiativer" i Vest-Afrika 1978–1999
"Evaluation of ACOPAM"
An ILO program for "Cooperative and Organizational Support to Grassroots Initiatives"
in Western Africa 1978–1999
Sidetall: 83
ISBN: 82-7177-698-3
Gjennomført av:
Scanteam, Oslo
Evaluering av:
ACOPAM er en fransk forkortelse for programmet for kooperativ og organisasjonsmessig støtte til grasrot-initiativer. Programmet var hovedsakelig finansiert av Norge via ILO (FNs særorganisasjon for arbeidslivet), og varte fra 1978 til 1999. Det ble igangsatt etter den alvorlige tørken og hungersnøden som herjet Sahelregionen i 1976 og var en praktisk reaksjon for å forbedre effektiviteten og virkningen av matvarehjelp. ACOPAM skaffet tekniske rådgivere som gav lokale bønder – av begge kjønn – råd om kooperativ organisering for å styrke lokale selvhjelpsgrupper hovedsakelig i Burkina Faso, Mali, Mauretania, Niger og Senegal.
Sammendrag av evalueringen:
Hensikten med programmet var gjøre Sahels bønder selvforsynte og å styrke matvaresikkerheten ved å hjelpe lokalsamfunnet til å organisere seg, bl.a. danne kooperativer, og også utvikle og ekspandere lokale organisasjoners økonomiske aktiviteter. ACOPAMs arbeidsmetoder var å bistå grasrotorganisasjoner og stimulere til spredning av disse ved å utvikle og distribuere lærehefter og opplæringsmetoder og forberede nye prosjekter. ACOPAM støttet i alt 32 slike underprosjekter. Støtte til individuelle underprosjekter utviklet seg over tid og på tvers av faser og utgjorde fem hovedområder: kornbanker, små vanningsanlegg, mikrofinansiering til kvinner, jordforvaltning og handel med bomull. ACOPAM bygget gradvis opp en firedelt strategi: På mikroplanet besørget ACOPAM hovedsakelig teknisk rådgivning innen opplæring og organisasjonssaker til lokale selvhjelpsgrupper på landsbygda. På mesoplanet var målet å utvikle tette bånd til støtteapparatet for å sikre opprettholdelsen av prosjektene. På subregionalt plan utviklet og distribuerte ACOPAM opplæringsprogram og lærehefter, etablerte ordninger for samfinansiering med partnere og samarbeidet med andre ILO-programmer og utviklingsaktører. På nasjonalplanet støttet ACOPAM utviklingen av nasjonale strategier for kornbanker og nasjonal kooperativ reform.
Evalueringens konklusjoner:
Programmet er avsluttet og nytten av evalueringen blir de konklusjonene som trekkes og hvilken lærdom de kan gi. Evalueringen fant at ACOPAM var et innovativt og funksjonelt svar på den pågående matkrisen i Sahel på den tiden. Mest vellykket var programmet når det gjaldt å styrke de lokale organisasjonene og fremme deltakelse på grasrotnivå gjennom produksjon og distribusjon av lærehefter og opplæringsprogram. Imidlertid bidro ACOPAM-programmet mindre til matvaresikkerhet og nye arbeidsplasser. Det ble også funnet at omleggingen fra direkte støtte til lokalplanet til indirekte støtte på høyere plan, ble gjort for sent og gjorde prosjektenes levetid mer usikker.