Evalueringsrapport 4/2002:...
Underside | | Utenriksdepartementet
Evalueringsrapport 4/2002: Rettshjelp mot alle odds
Evaluering av Flyktningerådets borgerrettighetsprosjekt (CRP) i tidligere Jugoslavia
"Legal Aid Against the Odds"
"Evaluation of the Civil Rights Project (CRP) of the Norwegian Refugee Council in former Yugoslavia"
Sidetall: 78
ISBN: 82-7177-707-6
Gjennomført av:
Det Danske Center for Menneskerettigheder
Evaluering av:
Flyktningerådets borgerrettighetsprosjekt i tidligere Jugoslavia.
Formål:
Hensikten med evalueringen var å analysere CRPs prestasjoner i perioden 1996–2000, vurdere relevans, effektivitet, kvalitet, kostnadseffektivitet, administrasjon/ledelse og kompetansebygging. Det settes særlig fokus på å vurdere virkningene på rettsnormene og demokratibygging, prosjektets anvendelighet i andre områder/land, og mulige retrettstrategier.
Sammendrag av evalueringen:
CRP har i dag i alt 13 kontorer i Kroatia, Jugoslavia, Bosnia-Hercegovina og Kosovo. I perioden 1996–2001 var et internasjonalt personale på til sammen 43 – hovedsakelig unge jurister – stasjonert på disse feltkontorene. Evalueringen vurderer disses arbeid som profesjonelt og med høy kvalitet på rettslige tjenester utført under vanskelige forhold, og at de viste kreativitet og utholdenhet for å finne løsninger på sine klienters problemer. Samarbeidet med internasjonale organisasjoner har også vært fruktbart, mye takket være CRPs gode omdømme i regionen.
En viktig og svært vellykket CRP-aktivitet har vært å fremskaffe vitale dokumenter til flyktninger og fordrevne og personer med minoritetsbakgrunn. Dette har latt seg gjøre ved hjelp av et nettverk av kontorer som har operert på tvers av landegrensene. CRP har også ytet juridisk bistand og advokathjelp i konfliktrelaterte saker som gjenervervelse av fast eiendom, leierettigheter, arbeids- og ansettelsessaker, pensjonsrettigheter og statsborgerskap – saker som evalueringsteamet vurderte som meget relevante. I hovedsak har prosjektet fokusert mer på mulighetene for tilbakevending enn på integrasjon på oppholdsstedet. Det har derfor gått sent med å få løst saker på grunn politiske og rettslige hindre og dårlig fungerende rettslige og administrative systemer.
Mer enn halvparten av CRPs finansielle støtte ble gitt av Utenriksdepartementet, ca. NOK 58 millioner i årene 1996–2001. Evalueringen finner at prosjektet stort sett har vært kostnadseffektivt, men at de hadde høyere utgifter per sak enn de nasjonale NGOer på Balkan på grunn av høyere lønnsutgifter. Ytterligere sammenligninger var vanskelig på grunn av mangel på relevante data.
Evalueringens anbefalinger:
Selv om prosjektet har utviklet nyttige systemer for registrering av og søking etter informasjon og saker, kan det gjøres forbedringer ved å tilpasse kravene slik at rapportering og sammenligning kan gjøres for å vurdere grader av suksess ved forskjellige strategier og kontorer. Statistikkrapportering både internt og til Utenriksdepartementet kan forbedres betydelig.
Det vil være fordelaktig å bedre samarbeid med nasjonale NGOer som yter hjelp innen samme områder som CRP. Foruten nærliggende fordeler som styrking av kapasiteten, vil det også være viktig for å realisere et sekundært mål, nemlig å bygge opp et sterkt sivilt samfunn som en del av Flyktningerådets strategi for å kunne trekke seg ut av prosjektet.
Oppfølging:
Anbefalingene blir for tiden diskutert av Utenriksdepartementet og Flyktningerådet. Flere av anbefalingene kan bli innarbeidet i CRPs videre arbeid.