III. GATS-regler
Underside | | Utenriksdepartementet
III. GATS-regler
7.Norge ser på reglene i GATS som en viktig mekanisme når det gjelder å sette rammene for de regler og retningslinjer som skal fremme handelen og bidra til en bedre organisert verdensøkonomi. Når det gjelder forhandlingsmandatet på dette området, har vi foreløpig følgende kommentarer.
1.Innenlandsk regulering (GATS art. VI)
8.Etterhvert som nivået i forpliktelsene om tradisjonell markedsadgang stiger, vil innenlandsk regulering bli en viktig faktor i den videre liberalisering av handelen med tjenester. Retningslinjene for innenlandsk regulering bør sikre at forpliktelsene om markedsadgang og nasjonal behandling ikke undergraves av en unødig restriktiv regulering av handelen. Under dette arbeidet bør en ta behørig hensyn til nasjonale politiske målsetninger og anerkjenne medlemmenes rett til å regulere for å tilgodese nasjonale politiske målsetninger. Et viktig arbeid på dette området nedlegges for tiden av arbeidsgruppen om innenlandsk regulering (WPDR) som utarbeider retningslinjer for regulering som fokuserer på åpenhet og forenklinger.
9.Opprettelsen av multilaterale retningslinjer for innenlandsk regulering er først og fremst et horisontalt spørsmål. For noen sektorer med særlig komplisert regulering, kan det eventuelt utarbeides "referansedokumenter" om reguleringsspørsmål, på samme måte som i telekommunikasjonssektoren. Slike referansedokumenter ville kunne legge grunnlaget for ytterligere forpliktelser. Dette arbeidet bør foretas parallelt med utviklingen av generelle retningslinjer i arbeidsgruppen (WPDR).
2.Beskyttelsestiltak i krisesituasjoner (GATS art. X)
10.Et beskyttelsestiltak i krisesituasjoner innenfor handel med tjenester må være forenlig med innledningen til GATS og må omfatte kriterier og prosedyrer som ikke undergraver de bindinger og forpliktelser som er gjort i henhold til GATS. Bestemmelsene må sikre en adekvat multilateral kontroll av enhver anvendelse av et beskyttelsestiltak i krisesituasjoner, i tillegg til alminnelig og full tvisteløsningsprosedyre.
11.Norge mener at en beskyttelsesklausul for krisesituasjoner kan være av særlig interesse for utviklingsland når det gjelder å få til en gradvis sterkere liberalisering av handelen med tjenester. Dersom vi kunne klare å skape konsensus om beskyttelsestiltak i krisesituasjoner innen den avtalte tidsrammen, ville dette gi et positivt signal i forhold til andre forhandlinger som pågår om handel med tjenester.
3.Offentlige innkjøp (GATS art. XIII)
12.Under henvisning til artikkel XIII i GATS, nemlig at "det skal finne sted multilaterale forhandlinger om offentlige innkjøp av tjenester i henhold til denne avtalen", forventer Norge at slike forhandlinger finner sted i løpet av GATS 2000. Offentlige innkjøp spiller en viktig rolle i medlemmenes økonomi. Om eksisterende retningslinjer og grunnleggende prinsipper i GATS, som f.eks. åpenhet og rettferdighet i administrasjon, ble utvidet til offentlige innkjøp, ville det være en fordel både for regjeringer, industri og forbrukere. Forhandlerne burde ha nytte av det arbeid som utføres i arbeidsgruppen om åpenhet innen offentlige innkjøp når det gjelder åpenhet innen tjenester.
4.Subsidier (GATS art. XV)
13.Enkelte subsidier kan vri handelen med tjenester. Medlemmene har forpliktet seg til å føre forhandlinger med henblikk på utarbeidelse av de nødvendige multilaterale regler for å redusere slik handelsvridning i størst mulig grad. Norge innser hvor komplisert dette spørsmålet er. Spørsmålet bør imidlertid behandles i fullt samsvar med mandatet, og diskusjoner om subsidier bør inngå i GATS 2000.