Historisk arkiv

Forslag om oppheving av arbeidsformidlingsmonopolet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 38
Dato: 08.09.98

Forslag om oppheving av arbeidsformidlingsmonopolet

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer fikk i dag, 8. september 1998 overlevert utredningen om arbeidsformidling og arbeidsutleie av utvalgets leder Jon Blaalid. Utvalget gjør framlegg om å oppheve arbeidsmarkedsetatens monopol på formidling av arbeidskraft og liberalisere reglene for arbeidsutleie.

- Utvalget har gjennom sitt arbeid vist at dagens regler når det gjelder formidling og utleie på mange måter har overlevd seg selv. Både den teknologiske utviklingen og forandringene i arbeidslivet de siste tiår gjør det nødvendig med endringer i de offentlige reguleringene på disse områdene, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer i en kommentar til utvalgets arbeid.

- Utredningen vil umiddelbart bli sendt på tremåneders høring. Synspunktene i utredningen vil sammen med høringsuttalelsene og den politiske debatt som vil komme i kjølvannet av dette, danne grunnlaget for Regjeringens videre arbeid med disse viktige spørsmålene, sier statsråd Løwer.

Utvalgets mandat var blant annet å drøfte alternative former for ut- og innleie av arbeidskraft og alternative former for å regulere arbeidsformidling. Utvalget har blant annet hatt representanter fra de større arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene og departementene.

Utvalget finner ingen tungtveiende grunner for å opprettholde det lovbestemte formidlingsmonopolet og går derfor inn for å oppheve det. Utvalget legger også vekt på risikoen for at forbudet mot privat arbeidsformidling kan stride mot Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Som følge av dette foreslås det at private aktører skal tillates å drive arbeidsformidling på forretningsmessig grunnlag. Som hovedregel foreslås at det ikke kan tas betalt fra arbeidssøker. Utvalget understreker at vi fortsatt skal ha en sterk offentlig arbeidsformidling.

Utvalgets medlemmer fra LO, YS og AF har i en særmerknad forutsatt at myndighetene legger forholdene til rette for at arbeidsmarkedsetaten kan etablere vikarbyrå på linje med private aktører. Utvalgets medlem fra LO, har også forutsatt at regjeringen forplikter seg til å opprettholde dagens kapasitet i arbeidsmarkedsetaten og at dette kommer til uttrykk i forslaget til statsbudsjett for 1999.

Når det gjelder utleie av arbeidskraft, foreslår utvalget at dagens regelverk endres. Dagens forbud mot utleie foreslås opphevet og begrensningene på leie av arbeidskraft legges i stedet på innleie. Innleid arbeidskraft fra vikarbyrå bør kunne nyttes når det er adgang til å ansette midlertidig etter arbeidsmiljølovens $ 58A. Virksomheter som er bundet av tariffavtale foreslås videre gitt adgang til å leie inn arbeidstakere fra vikarbyrå utover de begrensninger som følger av arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette området, dersom arbeidsgiveren og de tillitsvalgte er enige om dette.

Utvalget foreslår videre at innleie av arbeidskraft fra ordinære virksomheter tillates når den utleide arbeidstakeren er fast ansatt i utleiebedriften, har ordnede lønns- og avtalevilkår og at innleie skjer etter drøftelser med berørte tillitsvalgte. For innleie som overstiger en viss prosent av de ansatte og er av en varighet ut over en bestemt periode, skal det inngås avtale med tillitsvalgte.

Utvalget er av den oppfatning at departementet bør kunne forby innleie for visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når det finner at viktige samfunnshensyn tilsier det. Utvalget foreslår videre et forbud mot å ta betalt for utleietjenestene på fra arbeidstakerne.

Utvalget foreslår at det stilles krav om at firmaer som skal drive med formidling eller utleie må være registrert som aksjeselskap med tilhørende krav til egenkapital eller stille en garanti for et tilsvarende beløp. Utvalget ser ikke behov for noe offentlig autorisasjonssystem, men er positive til at bransjer utvikler et system selv. Utvalget foreslår at innleiereglene fra vikarbyrå håndheves på tilsvarende måte som reglene for midlertidig ansettelse i arbeidsmiljøloven 58A. Utvalget legger videre opp til at departementet kan fastsette nærmere vilkår for tilsyn og for organisering og drift av utleievirksomhet. En har også vurdert andre mulige løsninger når det gjelder håndheving og kontroll av inn- og utleiereglene, men har av tidsmessige årsaker ikke gått nærmere inn på disse.

Utvalget foreslår endringer i Sysselsettingsloven, Arbeidsmiljøloven og Tjenestemannsloven. Gjennomføres utvalgets forslag vil Norge kunne ratifisere ILO konvensjon 181 om arbeidsformidling og arbeidsutleie.

Lagt inn 8. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen