Historisk arkiv

Kostnadsrammen for Rikshospitalet må utvides

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 66/98
Dato: 01.12.98

Kostnadsrammen for Rikshospitalet må utvides

En omfattende gjennomgang av byggeprosjektet for det nye Rikshospitalet viser at den vedtatte kostnadsrammen vil måtte utvides med 490 millioner kroner. Dette utgjør 11 prosent av den totale kostnadsrammen på 4,419 milliarder kroner. De siste tallene er et resultat av en gjennomgang av prosjektet som ble varslet i framlegget til statsbudsjett for 1999.

  • Det er sterkt beklagelig at det så seint i prosessen kommer beregninger som viser så store merkostnader i forhold til de beregninger som lå til grunn for Stortingets bevilgninger, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer.
  • Det er positivt at den nye ledelsen i Statsbygg nå har gått grundig gjennom byggeprosjektet og har snudd hver stein. Det er likevel ønskelig å få en uavhengig, omfattende gjennomgang av hele byggeprosessen, prosjektering og kostnadsberegning. Jeg vil ta initiativ til en slik gjennomgang, sier Løwer.

Rikshospitalet flytter inn i det nye sykehuset på Gaustad i begynnelsen av september 1999, som forutsatt etter forsinkelsene som ble kjent i høst.

Det er flere grunner til at kostnadsrammen må utvides. En hovedårsak er den rivende utvikling i de medisinsk-tekniske løsninger, krav og forskrifter som har skjedd etter vedtaket om det nye sykehuset i 1992. Det har vært nødvendig å ta hensyn til dette under byggingen, men de kostnadsmessige sidene ved dette har ikke vært godt nok vurdert av Statsbygg. Prosjektet er utvidet fire ganger i perioden 1994 til 1996. Disse utvidelsene har hatt større påvirkning på hovedprosjektet enn antatt. Kostnadsrammen ved den siste utvidelsen ble i tillegg beregnet alt for lavt. Forsinkelsene i prosjektet er dessuten i seg selv et kostnadsdrivende element.

  • Jeg kan ikke si meg fornøyd med framdriften og økonomistyringen i dette prosjektet, fastslår statsråd Løwer.
  • Statsbygg erkjenner også at prosjektstyringssystemene og kapasiteten i prosjektorganisasjonen ikke har vært tilstrekkelig dimensjonert i forhold til et så stort og komplisert prosjekt. Dette har medført svakheter i prosjektorganisasjonen som er blitt forsterket av de store endringene som er kommet til under veis, sier Løwer.
  • Statsbygg gjennomfører en intern strategianalyse som konkluderer med forslag om effektivisering og større omlegginger i organisasjonen. Departementet vil vurdere forslagene når de ligger på bordet, men jeg er i utgangspunktet positiv til endringer i denne retning, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer.

Kontakt for nærmere opplysninger:

Informasjonssjef Leiv Ellingsen, AAD, tlf 2224 4609 / mobil 917 52 615.

Fung. informasjonsdir. Stig Pettersen, Statsbygg, tlf 2224 2931 / mobil 915 44 273.

Lagt inn 2. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen