Historisk arkiv

Langtids sykefravær øker blant statstilsatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 56/98
20.10.98

Langtids sykefravær øker blant statstilsatte

Større sykefravær over 14 dager førte til at det totale sykefraværet blant statstilsatte viste en økning på 2,7 prosent i første halvår 1998 i forhold til første halvår i fjor. Langtids sykefravær økte med 7,7 prosent, mens kortidsfraværet gikk ned. Fravær fra 1 til 3 dager ble redusert med 2,7 prosent, og fravær fra 4 til 14 dager gikk ned med 7,0 prosent.

Økningen i sykefraværet blir større om en sammenlikner 2. kvartal i år og i fjor. En kraftig økning i langtidsfraværet på 11,6 prosent gjorde at det totale sykefraværet gikk opp 6,2 prosent. Fravær på mellom 1 og 3 dager var omtrent uendret, mens fravær fra 4 til 14 dager viste en nedgang på 8,7 prosent. Tendensen var lik for kvinner og menn, selv om menn hadde en noe sterkere økning i langtidssykefraværet.

Det samlede sykefraværsnivået blant de statstilsatte lå på 5,4 prosent i 2. kvartal 1998. Det er fremdeles deltidstilsatte og kvinner som har det største sykefraværet. Sykefraværsnivået for første halvår 1998 var på 5,8 prosent. Deltidstilsatte hadde et fravær på 7,7 prosent, mens heltidstilsatte sto for 5,6 prosent. Kvinner har fremdeles større sykefravær enn menn.

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer konstaterer at sykefraværet øker i alle sektorer, og sier det er viktig å fortsette de pågående prosjektene som tar sikte på å bedre arbeidsmiljøet og senke det arbeidsrelaterte sykefraværet. Løwer påpeker at det er igangsatt toårige sykefraværsprosjekt i fem sentrale statlige virksomheter; NSB, Posten, Arbeidsmarkedsetaten, Trygdeetaten og Rikshospitalet. Prosjektene koordineres av AAD.

- I tillegg til disse prosjektene er det i forslaget til Statsbudsjettet satt av midler til å opprette et 4-årig prosjekt med et sekretariat for en idebank for sykefraværsarbeid. Sekretariatet for idebanken skal samle kunnskap om tiltak som kan få ned sykefraværet, slik at andre virksomheter kan dra nytte av de erfaringer som allerede er gjort i arbeidet med å forebygge fravær, sier Løwer.

Arbeids- og administrasjonsministeren opplyser at Regjeringen også vil sette ned et offentlig utvalg som skal utrede årskakene til økningen i sykefraværet.

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Finn Melbø eller
førstekonsulent Hans Atle Gullestad, Arbeidsgiveravd., tlf. 22 24 44 80 / 22 24 49 04

Lagt inn 20. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen