Historisk arkiv

Norsk Kjøttsamvirke får beholde Yggeseth AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 8/98
06.02.98

Norsk Kjøttsamvirke får beholde Yggeseth AS

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer har i dag omgjort Konkurransetilsynets vedtak om at Norsk Kjøttsamvirke må avhende skjærebedriften Yggeseth AS som ble ervervet i desember 1996.

- Jeg vil understreke at departementet er helt enig i de konkurransefaglige vurderinger som Konkurransetilsynet har gjort i saken. Men i avveiningen mellom konkurransehensyn og distriktspolitiske hensyn har vi i denne saken funnet å måtte legge størst vekt på det siste, sier statsråd Eldbjørg Løwer i en kommentar.

Norsk Kjøttsamvirke ervervet Yggeseth AS med virkning fra januar 1997. Yggeseth AS er et salgs- og administrasjonsselskap som eier skjærebedriftene Rendalen Kjøtt AS og Rommen Kjøtt AS. Etter å ha vurdert konkurranseforholdene i markedet for stykket/skåret kjøtt konkluderte Konkurransetilsynet med at ervervet ville forsterke en allerede begrenset konkurranse i dette markedet. Ervervet medførte at Norsk Kjøttsamvirke økte sin markedsandel til knapt 60 prosent, samtidig som antallet aktører av konkurransemessig betydning ble redusert. I Konkurransetilsynets vedtak av 9. juni 1997 ble Norsk Kjøttsamvirke pålagt å avhende Yggeseth AS.

Det framgår klart av vedtaksbrevet at departementet er helt på linje med Konkurransetilsynet i sin vurdering av de konkurransemessige virkningene av ervervet. Departementet peker også på at Yggeseth anses som en av de mest effektive skjærebedrifter i landet. Som sådan burde de ha muligheter for å drive videre på selvstendig basis, eller eventuelt inngå i en konstellasjon med andre aktører utenom Norsk Kjøtt. Departementet peker imidlertid på at det alltid vil være usikkerhet knyttet til vurderinger av denne typen, og har derfor lagt vekt på de synspunkter av distriktsmessig karakter som er kommet bl.a. fra Rendalen kommune.

Kontakt for nærmere opplysninger: Ekspedisjonssjef Jan A. Halvorsen, Konkurransepolitisk avdeling, AAD, tlf. 2224 4784.

Lagt inn 6 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen