Historisk arkiv

Ny dispensasjon for privat utleie av utenlandske leger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 36/98
Dato: 28. august 1998

Danske Transmedica får fortsette ett år:

Ny dispensasjon for privat utleie av utenlandske leger

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer fornyet i dag dispensasjonen til det danske legeutleiefirmaet Transmedica som formidler utenlandske legespesialister til norske sykehus. Dispensasjonen omfatter 40 stillinger og er avgrenset fram til 1.september 1999. Avgjørelsen er fattet i samråd med helseminister Dagfinn Høybråten.

- Dispensasjonen er gitt fordi vi vil unngå at sykehus som i dag er avhengig av legespesialister fra Transmedica skal få akutte problemer. Vi forutsetter imidlertid at Transmedica i denne perioden avvikler sin virksomhet i Norge, sier statsråd Løwer. I brevet som i dag sendes Transmedica ber derfor Arbeids- og administrasjonsdepartementet om at de etter 6 og 9 måneder blir orientert om hvilke kontrakter firmaet er bundet av. Dette for å sikre at det foregår en reell nedtrapping. Det blir også presisert at Transmedica ikke kan påregne en fornyet dispensasjon.

- Dispensasjonen er intet signal om en utvikling av utleievirksomhet innenfor helsesektoren, tvert imot. Rekruttering av utenlandske leger er et viktig tiltak for å løse personellbehovet ved norske sykehus, med det er bred politisk enighet om at dette skal være en oppgave for den offentlige arbeidsformidlingen. Private byråer er kostbare og kan skape uklare ansvarsforhold i virksomhetene, sier Løwer.

Ifølge sysselsettingsloven er utleie av arbeidskraft forbudt, men det er mulig å gi dispensasjon fra forbudet ved særlig behov. Legemangelen gjorde at Transmedica fikk slik dispensasjon i 1996. I fjor startet Arbeidsdirektoratet opp sitt legerekrutteringsprosjekt, og Løwer setter sin lit til at dette arbeidet vil gjøre behovet for Transmedica overflødig:

- Arbeidsdirektoratet har nå over 348 utenlandske leger i sitt arkiv, av disse er 108 spesialister. Samtidig har direktoratet siden april hatt en egen internettbase for korttidsmarkedet. De enkelte sykehus må bli langt flinkere til å benytte disse tilbudene, sier Løwer. Sammen med helseminister Høybråten vil hun følge sykehusenes behov nøye, og forutsetter at de arbeider aktivt med å finne alternative løsninger til Transmedicas virksomhet.

Departementets avgjørelse om dispensasjon kom etter at Arbeidsutleieutvalget 25.06.98 vedtok å ikke innvilge Transemdicas søknad om fornyet og generell dispensasjon for utleie av 70 legestillinger i to år. Transmedica påklaget avgjørelsen, og i utvalgets møte 20.08 fattet de vedtak om at Transmedica skulle få fornyet dispensasjon for 40 stillinger i ett år. Denne avgjørelsen ble så klaget inn for departementet av LOs medlem i Arbeidsleieutvalget.


Kontakt for nærmere informasjon: Ekspedisjonssjef Morten Reymert, Arbeidsavd, AAD telefon 22 24 47 00

Lagt inn 28. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen