Historisk arkiv

Positive resultater av arbeidsmarkedstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 10/98
Dato: 26.02.98

Positive resultater av arbeidsmarkedstiltak

Arbeidsmarkedstiltaket KAJA øker deltakernes sjanser for å komme ut i ordinært arbeid og bidrar til å forebygge pasifisering og utstøting fra arbeidslivet. Dette viser en undersøkelse foretatt av NORUT Samfunnsforskning. Undersøkelsen er basert på data fra perioden 1991-1997 om KAJA-deltakere og en sammenlikningsgruppe av helt ledige.

  • Det er svært positivt at 80 prosent av tiltaksdeltakerne er fornøyd med det arbeidet de fikk tildelt under tiltaksperioden, sier arbeids- og administrasjonsminister Elbjørg Løwer.
  • På bakgrunn av denne og andre evalueringsrapporter og arbeidsmarkedsetatens erfaring med KAJA vil departementet foreta en gjennomgang av ordningen, sier Løwer.

Det er arbeidsgiver, i de fleste tilfeller kommuner, som har hovedansvaret for oppfølgingen av deltakerne på KAJA. Undersøkelsen viser at arbeidsmarkedsetatens oppfølging av tiltaksdeltakerne har vært svak. I begynnelsen av 1996 satte imidlertid etaten i verk nye rutiner for å bedre oppfølgingen av deltakerne.

Evalueringen viser videre at mange kommuner har hatt problemer med å lage egnede opplæringstilbud. Departementet har vært oppmerksom på dette problemet. For å stimulere til bedre opplæringstilbud, utarbeidet Arbeidsdirektoratet våren 1996 en samling med vellykkede eksempler på organisering og gjennomføring av opplæringsdelen under tiltaket. Heftet ble spredt til alle landets kommuner og medlemmene i styringsgruppene for tiltaket.

Arbeidsmarkedstiltaket KAJA (Kompetanse, arbeidstrening og jobbskaping for arbeidsledige) ble innført høsten 1993 i en situasjon med høy og stigende ledighet. Tallet på tiltaksplasser under KAJA er inneværende år sterkt begrenset.

- Reduksjonen i tiltaksplasser har sammenheng med den svært gode utviklingen på arbeidsmarkedet. Dessuten vurderes andre arbeidsmarkedstiltak som bedre egnet til å styrke mulighetene for dagens arbeidsledige til å komme i jobb. Det vil imidlertid fortsatt være mulig å tilby KAJA til enkelte vanskeligstilte arbeidssøkere, sier arbeids- og administrasjonsminister Løwer.

Kontakt for nærmere informasjon: Avd.dir. Helge Håvie, Arbeidsavd., tlf 2224 4702.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen