Historisk arkiv

Regjeringen følger opp forslag til tiltak for å øke konkurransen blant fondsmeklere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 18/98
Dato: 3. april 1998

Informasjon fra Finansdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Regjeringen følger opp forslag til tiltak for å øke konkurransen blant fondsmeklere

- Det bør være et mål å øke prisbevisstheten hos fondmeklernes kunder, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer i en kommentar til rapporten om forholdene i fondsmeklerbransjen som ble overlevert fredag. - Jeg har også merket meg at Konkurransetilsynet og Kredittilsynet er enige om at reglene bør endres slik at flere aktører kan delta i handelen på Oslo Børs, sier hun. Finansminister Gudmund Restad vil følge opp anbefalingene i rapporten.

- Jeg er tilfreds med at vi såpass raskt har fått på bordet en vurdering av konkurranseforholdene og bakgrunnen for de store fortjenestene i fondsmeklerbransjen. For første gang foreligger en sammenhengende konkurransemessig analyse av de viktigste tjenestene i det norske verdipapirmarkedet. Regjeringen vil følge opp de forslag til tiltak som de to tilsynene har lagt fram for å øke konkurransen og effektiviteten i bransjen, sier Løwer.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Finansdepartementet ga i januar Konkurransetilsynet og Kredittilsynet i oppdrag å vurdere fortjeneste- og konkurranseforholdene i fondsmeklerbransjen. De to tilsynsetatene har i brev av 2. april oversendt en felles rapport til Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Finansdepartementet med sin vurdering og forslag til konkurransefremmende tiltak.

Rapporten peker på at det er gjort betydelige endringer i rammebetingelsene for verdipapir- foretakene i den seinere tid. Utviklingstrekkene i det norske markedet peker i retning av økt priskonkurranse og reduserte enhetskostnader i de nærmeste årene. Det pekes likevel på at en bør vurdere å sette i verk tiltak for å øke konkurransen og effektiviteten i verdiparpirmarkedet. Blant annet bør en vurdere å endre regelverket og sette i gang andre tiltak som kan øke antallet aktører på tilbudssiden i markedet, sørge for at flest mulig får samme informasjon på samme tid og øke prisbevisstheten hos kjøperne.

De konkrete forslagene berører særlig regelverket for Oslo Børs’ virksomhet og VPS-lovgivningen som administreres av Finansdepartementet. Finansminister Gudmund Restad sier han vil ta dette opp med Oslo Børs, samt gå gjennom forslagene til endringer i regelverket med sikte på nødvendige forbedringer.


Kontakt for nærmere informasjon: Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, Finansdep., tlf 2224 4109, informasjonssjef Leiv Ellingsen, Arbeids- og administrasjonsdep., tlf 2224 4609.

Lagt inn 3. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen