Historisk arkiv

Regjeringen vil rekruttere flere innvandrere til statlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 32/98
Dato: 17.06.98

Regjeringen vil rekruttere flere innvandrere til statlig sektor

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i dag lagt fram regjeringens handlingsplan for rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn til statlig sektor. Planen skal stimulere til økt rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn. Mangfold kan heve kompetansenivået og stimulere utviklingen i virksomheten, sier arbeids- og administrasjons-minister Eldbjørg Løwer.

- Innvandrernes kompetanse og ressurser tas ikke godt nok i bruk. Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrerne er fortsatt tre ganger så høy som befolkningen ellers. I staten ønsker vi å nyttiggjøre oss bedre den kompetansen som personer med innvandrerbakgrunn representerer. I samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet har vi derfor utarbeidet en handlingsplan som vi håper skal bidra til et større mangfold i statsforvaltningen, sier statsråd Løwer.

Handlingsplanen setter inn tiltak for bl a å utvide rekrutteringsgrunnlaget i statlig sektor. Det skal opprettes formidlingsavtaler mellom arbeidsmarkedsetaten og statlige arbeidsgivere, og arbeidsgivere skal gis rekrutteringsbistand ved at a-etaten har avklart arbeidssøkers utdanning, arbeidserfaring og norskkunnskaper.

Handlingsplanen inneholder tiltak for å utvikle bevisste holdninger hos tilsettingsmyndighetene i forbindelse med rekrutteringsprosessen. Statlige arbeidsgivere oppfordres til å gi innvandrere arbeidspraksis samtidig som det skal motiveres for at statlige virksomheter tar inn lærlinger med innvandrerbakgrunn. Det skal bl a utarbeides en rekrutteringsveileder som vektlegger verdien av mangfold i personalet. Til høsten skal det prøves ut metoder for holdningsskapende arbeid for arbeidsgivere og tillitsvalgte som er tilpasset statlig sektor.

Regjeringen ønsker å intensivere arbeidet med å fjerne unødvendige hindringer innenfor dagens regelverk. Effektivisering av godkjenningsprosedyrer for utenlandsk utdanning blir fortsatt et viktig arbeid, samt tiltak som skal bidra til at sikkerhetsklarering ikke skaper unødvendige hindringer for tilsetting.

- For alle typer virksomheter vil det være en stor fordel å ha medarbeidere med ulik bakgrunn, kunnskaper, erfaringer og ferdigheter. Handlingsplanen er ment å bidra til dette for statens del, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer.

Handlingsplanen kan skaffes fra Statens trykksaksekspedisjon eller direkte fra AAD.

Den er også tilgjengelig på Internett: linkdoc002005-990155#dochttp://odin.dep.no/aad/publ/1998/rekrutter.html

Lagt inn 17. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen