Historisk arkiv

Statsforvaltningen og år 2000-problemet: Mye arbeid gjenstår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 17/98
03.04.98

Statsforvaltningen og år 2000-problemet: Mye arbeid gjenstår

Det gjenstår fortsatt et omfattende arbeid før alle statlige etater er noenlunde sikre på å unngå dataproblemer ved overgangen til år 2000. Det viser en kartlegging av alle departement og statlige etater gjennomført av Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) fra januar til mars i år. Kartleggingen er gjennomført i samarbeid med Statskonsult og International Quality AS. Situasjonen i forhold til år 2000-problemet har blitt belyst når det gjelder IT-utstyr og IT-systemer, likeens såkalte «integrerte systemer» (systemer med innebygd mikroelektronikk).

Det er en økende bevissthet om år 2000 som et virksomhetsproblem, men opp mot halvparten av alle statsetater har ennå ikke satt iverk konkrete prosjekter og tiltak for å løse problemet.

Risikovurderinger og beredskapsplaner for år 2000 problemet er i liten grad tilstede i etatene.

Dessuten kan knapphet på ressurser og kompetanse bli et problem for enkelte etater.

- Kartleggingen viser at de statlige etater i økende grad har våknet i forhold til dette problemet, men at mye arbeid fortsatt gjenstår, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer.

- Mange etater har foreløpig ikke tatt problemet alvorlig nok. Problemet forsterkes av en knapphet på ressurser og kompetanse til å gjøre jobben som kan forventes å øke utover i 1998 og første halvdel av 1999. Samtidig er det positive trekk ved resultatene. De store og IT-tunge etatene er gjennomgående bedre forberedt til tusenårsskiftet enn de mindre etatene. Dette ser ut til å inkludere de etater hvor en eventuell svikt som følge av tusenårsskiftet vil ha de mest kritiske konsekvensene for resten av samfunnet, sier Løwer.

- Det er det enkelte departement og den enkelte etat som kjenner sine systemer og sitt utstyr, som har ansvaret for å løse år 2000-problemet, sier statsråden. Hun understreker at AAD vil fortsette sitt arbeid med bevisstgjøring og erfaringsutveksling, og vurdere ytterligere tiltak når den fullstendige rapporten foreligger. Tiltak vil blant annet vurderes når det gjelder rapporteringsordninger for etatene, og håndtering av ressurs- og kompetansesituasjonen. I tillegg vil AAD i oppfølgingen av kartleggingen samarbeide med Nærings- og handelsdepartementet (NHD), gjennom innspill til handlingsplanen for år 2000 som NHD snart lanserer..

Arbeidet med år 2000-problemet i statsforvaltningen ble startet opp i 1996, og har fokusert på bevisstgjøring og informasjon til departementene og etatene. I tillegg til kartleggingsarbeidet har det blant annet blitt etablert en gruppe for erfaringsutveksling mellom departement, etater, og deler av næringslivet.

Kontakt for nærmere opplysninger: Ekspedisjonsjef Kasper Holand, tlf 2224 4960,
avd.direktør Ottar Ostnes, tlf 2224 4645, prosjektleder Hans Christian Holte, tlf. 2224 4614.

For ytterligere opplysninger, kontakt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, ved:
Kasper Holand (tlf.: 22 24 49 60) Hans Christian Holte (tlf.: 22 24 46 14)
Ottar Ostnes (tlf.: 22 24 46 45)

Lagt inn 3 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen