Historisk arkiv

Større åpenhet i forvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 59/98
Dato: 4. november 1998

Større åpenhet i forvaltningen

79 prosent av alle innsynsbegjæringer fra norske medier ble innvilget i perioden januar til og med mai i år. Det viser en ny undersøkelse om praktisering av offentlighetsloven i sentralforvaltningen utført av Statens informasjonstjeneste. -Departementene praktiserer en større åpenhet enn det inntrykket som har festet seg tidligere, sa arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer. Rapporten ble i dag presentert på en konferanse om offentlighetsprinsippet i Oslo.

Undersøkelsen er unik fordi det er den første gjennomgangen av praktiseringen av offentlighetsloven som er gjennomført med utgangspunkt i det faktiske og totale antallet begjæringer om innsyn. Rapporten er todelt. Første del omfatter alle departementers egne opplysninger om journalførte dokumenter fra januar til og med mai i år, mens andre del er en gjennomgang av ni departementers journalføring i en tilfeldig valgt uke.

Blant rapportens hovedfunn er:

  • Av totalt 252 009 dokumenter som ble registrert i journalene januar til mai 1998 ba norske medier om innsyn i 17 707 dokumenter. Det tilsvarer sju prosent av alle dokumentene.
  • 79 prosent av alle innsynsbegjæringene ble innvilget, mens 20 prosent ble avslått. Det betyr at norske medier fikk innsyn i totalt 5,5 prosent av de journalførte dokumentene. Ti departementer har avslått færre enn 20 prosent av innsynsbegjæringene, mens sju departementer har avslått mer enn 20 prosent.
  • Der hjemmel for unntak fra offentlighet er registrert er 17 prosent av dokumentene unntatt etter offentlighetslovens §5a som omfatter taushetsbelagte opplysninger og derfor skal unntas offentlighet.
  • Det ble registrert sen journalføring i 14 prosent av de journalførte dokumentene i stikkprøveuken. Hel utstrykning av vesentlig informasjon var foretatt i seks prosent av postene i journalen til disse departementene.

- For å sikre større innsyn og offentlighet har vi satt igang Prosjekt elektronisk postjournal hvor en del departementer legger ut sine offentlige journaler på Internett. Undersøkelsen viser at dette er svært vellykket, hele 85 prosent av alle forespørslene om innsyn ble rettet mot nettopp disse departementene. I løpet av året vil alle departementer så nær som to vil bli koblet opp til basen, sier arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer.

- Det var en positiv utvikling i perioden. Mens det var 19,9 prosent avslag i januar var dette redusert til 17,3 prosent i mai. Jeg håper dette er en trend som fortsetter, sier Løwer. Hun understreker at undersøkelsen vil være et svært viktig verktøy for regjeringens videre arbeid for en åpen og serviceinnstilt forvaltning, og trekker fram at rapporten kommer med nyttige anbefalinger for hvordan departementene kan bedre sine rutiner for å få best mulig praktisering av loven.


For nærmere informasjon: informasjonrådgiver Runar I. Malkenes, Arbeids - og administrasjonsdepartementet
eller direktør Arne Simonsen i Statens informasjonstjeneste.

Lagt inn 4. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen