Historisk arkiv

Tiltaksplan for år 2000-problemet i statsforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 23/98
Dato 18.05.98

Tiltaksplan for år 2000-problemet i statsforvaltningen

En tiltaksplan for oppfølging av år 2000-arbeidet i statsforvaltningen ble lagt fram av arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer mandag. Informasjon, fellestiltak og rapporteringsordninger er hovedelementene i tiltaksplanen. Løwer understreker at det skal lanseres nye tiltak i tillegg til at eksisterende tiltak skal videreføres.

  • Utveksling av informasjon vil knyttes til kontaktpersoner for år 2000-problemet i departementer og etater. Fellestiltakene omfatter blant annet håndtering av eksterne konsulenter, utsjekking av felles utstyr og systemer, og år 2000-sikring av sentrale statlige avtaler. Rapporteringsordningene vil gjelde fra den enkelte etat til fagdepartementene, og fra fagdepartementene til Arbeids- og administrasjonsdepartementet, sier Løwer.
  • Det er avgjørende at sentrale tiltak ikke fungerer som en «sovepute» i forhold til departementenes og etatenes eget arbeid. Da vil verdifull tid gå tapt, sier statsråd Løwer. Hun understreker også at ansvaret for oppfølgingen ligger i den enkelte virksomhet. Derfor innebærer ikke de foreslåtte tiltakene en sentral finansiering av lokal kartlegging, retting, o.l. i det enkelte departement og den enkelte etat. Tiltakene må sees i sammenheng med tiltakene lansert i regjeringens «År 2000 oppfølgingsplan», sier hun.

Store etater best forberedt

Samtidig lanseres sluttrapporten fra en kartlegging av alle departement og statlige etater gjennomført for Arbeids- og administrasjonsdepartementet fra januar til mars i år. Kartleggingen er gjennomført av International Quality AS. De endelige resultatene reflekterer en økt bevissthet om år 2000-problemet blant de statlige etater. Imidlertid har bare om lag en tredel av etatene som har svart på undersøkelsen etablert et eget år 2000-prosjekt. Ytterligere en firedel har planer om å iverksette slike prosjekter.

Egne risikoanalyser og beredskapsplaner for håndtering av år 2000-problemet er i svært liten grad tilstede i etatene, og behovet for eksterne ressurser til å løse år 2000-problemet synes å være relativt stort. Undersøkelsen viser også at de store etatene, med gjennomgående størst betydning for samfunnskritiske funksjoner, i det store og hele er bedre forberedt enn de mindre etatene.


Kontakt for nærmere opplysninger: Avdelingsdirektør Ottar Ostnes, tlf 2224 4645, eller prosjektleder Hans Christian Holte, tlf. 2224 4614.

Lagt inn 18. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen