Historisk arkiv

900 millioner mer til jordbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 24/99
Dato: 04.05.99

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene:

900 millioner mer til jordbruket

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene vil gi 900 millioner i økt inntektsramme. 300 av disse foreslås tatt ut i økte målpriser. Dette er 100 millioner kroner mindre enn det jordbruksorganisasjonene krevde. Fra statens side er det i tilbudet lagt vekt på ernæringsmessige hensyn når det gjelder fordelingen av prisøkningen på ulike varegrupper. Tilbudet tar utgangspunkt i at jordbruket skal kunne følge med i den generelle inntektsutviklingen, og beholde den inntektsforbedringen som fjorårets jordbruksoppgjør la grunnlaget for.

- Statens tilbud er tilpasset de øvrige inntektsoppgjørene og vil være et godt grunnlag for å nå en forhandlingsløsning, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy. Regjeringen uttrykker i tilbudet viktigheten av å videreføre forbrukerorienteringen av landbrukspolitikken, og signaliserer en særskilt handlingsplan for å følge opp dette området i den kommende stortingsmeldingen om landbrukspolitikken.

Regjeringens framlegg til jordbruksavtale har en klar distriktsprofil som gir gode muligheter til å realisere en positiv inntektsutvikling for heltids næringsdrivende i distriktene, spesielt innen melkeproduksjon og sauenæringen.. Tilbudet viderefører målsettingen om å skape et mer konkurransedyktig jordbruk gjennom reduksjoner av kostnader i alle ledd av matvareproduksjonen.

370 millioner kroner av de 900 millionene foreslås som økte bevilgninger over statsbudsjettet.

Det er også regnet med at endringer i kraftfor- og gjødselavgifter vil gi en kostnadsreduksjon på 230 millioner kroner. Ved fastsetting av rammen i årets tilbud er bl.a. tatt hensyn til forventet rentereduksjon i avtaleperioden, noe som vil ha stor positiv effekt for landbruksnæringen.

Fra statens side legges det i tilbudet vekt på inntektsvirkningen tilbudet vil ha i avtaleåret (1.juli 1999 –1.juli 2000). En slik tilnærming vil over tid redusere svingninger i inntektsrammen som følger av varierende overheng fra kalenderår til kalenderår.

Liten prisøkning

I statens tilbud er det lagt opp til en begrenset prisøkning for målprisene (totalt 300 millioner kroner). Dette vil gi en prisøkning på matvarer på ca.1 prosent i gjennomsnitt. I tillegg til at tilbudet har tatt omsyn til ernæringsmessige hensyn i fordelingen av prisøkningen, foreslås 7 millioner kroner bevilget til frukt og grønt i skolen.

Miljøpakke for landbruket

Den sterke miljøsatsingen innen jordbruket foreslås videreført gjennom en egen Miljøpakke for landbruket. Denne pakken som bygger opp under målsettingen om et småskala og miljøvenlig jordbruk, vil inneholde:

  • Utarbeiding av miljøhandlingsplan i landbruket
  • Krav om miljøplan på alle gardsbruk
  • Tiltak for å redusere bruken av plantevernmidler, som økning i avgiften
  • Tiltak for mer effektiv og miljøvenlig bruk av kunstgjødsel
  • Økt satsing på kulturlandskapstiltak
  • Økt satsing på endret jordarbeiding og bruk av fangvekster for å hindre erosjon og avrenning.

I forbindelse med gjennomføring av en slik pakke vil miljøavgiften på kunstgjødsel bli foreslått fjernet i revidert nasjonalbudsjett med virkning fra 1.januar 2000. Dette vil kunne senke kostnadene i jordbruket med 165 millioner kroner per år.

Økologisk matproduksjon

I tilbudet foreslås det å prioritere tiltak for å gjøre de økologiske produserte matvarene mer tilgjengelig for forbrukerne. Tilgangen på produsenter som ønsker å legge om til økologisk produksjon er i dag god, og omleggingen øker sterkt. Men en økende del av den økologiske produksjonen når ikke fram til forbruker som økologiske matvarer. Det foreslås derfor å videreføre hovedprioriteringen med å få den økologiske produksjonen ut i markedet gjennom å få den bedre kjent og tilgjengelig for forbrukerne. Samtidig foreslås det midlertidig å halvere omleggingstilskuddet, og prioritere tiltak for å øke tilgjengeligheten.

Melkekvoter

Det foreslås at alle melkekvoter innmeldt for salg i 1999 blir kjøpt opp av staten. Dersom det blir innmeldt mer enn 45 millioner liter for salg, foreslås det å vurdere om overskytende kvantum skal selges ut igjen. Dette skal imidlertid tidligst skje i omfordelingsrunden i 2000. Det forventes at oppkjøpet av all kvote vil ha positiv effekt på muligheten til å oppnå målpris.

Styrke næringsmiddelindustrien

I statens tilbud er det lagt opp til å bevilge 15 millioner kroner til iverksetting av kvalitets- og utviklingstiltak innen næringsmiddelindustrien samt til oppstarting og drift av et eget produktutviklingsenter.

linkdoc020005-990038#docStatens tilbud i jordbruksforhandlingene


Kontakt for nærmere informasjon:
Departementsråd Per Harald Grue, telefon 2224 9108

Lagt inn 4.mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen