Historisk arkiv

Dåvøy åpner for privat arbeidsformidling og utleie av arbeidskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 29/99
Dato: 21.05.99

Dåvøy åpner for privat arbeidsformidling og utleie av arbeidskraft

-- Regjeringen foreslår at det åpnes for privat arbeidsformidling og vil foreta vesentlige endringer i regelverket for arbeidsleie. Tiltakene vil skape et bedre fungerende arbeidsmarked og er et viktig bidrag for å sikre økt sysselsetting, sier Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy. Forslagene er i stor grad en oppfølging av innstillingen til det såkalte Blaalidutvalget som la fram sin innstilling i fjor høst.

Odeltingsproposisjon nr 70 (1998-99) innebærer en rekke endringer i lovverket som regulerer arbeidslivet. I proposisjonen foreslår regjeringen også at styret for Arbeidsdirektoratet gjøres om til et råd .

-- Endringen er en konsekvens av styrets faktiske funksjon. Regjeringen vil invitere de sentrale arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til å delta i det nye rådet for å sikre en bred representasjon, understreker Dåvøy.

Regjeringen foreslår også at arbeidsmarkedsetaten kan tilby enkelte tjenester mot betaling fra arbeidsgiver og åpner for at det etableres et nytt statlig selskap for utleie av arbeidskraft.

-- Det er viktig at Arbeidsmarkedsetaten beholder sin sentrale posisjon som formidler av arbeidskraft i Norge, ikke minst av hensyn til utsatte grupper. De nye betalingstjenestene og etableringen av et statlig utleieselskap vil også være et viktig virkemiddel for å sikre at staten ivaretar bredden i dette markedet, understreker Laila Dåvøy.

Sentrale endringer regjeringens forslag er :

Regelverket for arbeidsformidling:

Regjeringen foreslår at dagens regelverk for arbeidsformidling, sysselsettingsloven § 26, blir endret. I dag er privat arbeidsformidling i utgangspunktet forbudt. Etter endringen vil privat arbeidsformidling bli tillatt. For å sikre seriøsitet blant de virksomheter som vil drive arbeidsformidling vil det bli satt krav om aksjeselskap eller tilsvarende midler som egenkapital. Statlige og kommunale institusjoner, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner samt ideelle organisasjoner som er organisert på en annen måte vil bli unntatt fra dette kravet.

Virksomheter som driver arbeidsformidling skal ikke kunne kreve betaling fra arbeidssøkeren for formidlingstjenesten. Dagens unntak for formidling av musikere og au-pair vil imidlertid bli videreført.

Rapportering, tilsyn og kontroll av de institusjoner som ønsker å drive formidling vil i første omgang bli lagt til arbeidsmarkedsetaten. Departementet vil senere vurdere nærmere om en annen plassering er hensiktsmessig.

Regelverket for arbeidsleie:

Regjeringen foreslår at virksomheter kan benytte arbeidstakere fra vikarbyråer når det er adgang til midlertidig tilsetting (etter arbeidsmiljøloven § 58 A). Innleie kan skje dersom virksomheten har et midlertidig behov for arbeidskraft, f.eks. i vikariater eller ved sesongmessige svingninger. For innleie fra ordinære virksomheter som leier ut deler av arbeidsstokken for eksempel i forbindelse med konjunktursvingninger, foreslås det egne regler som gir en utvidet adgang til innleie. Det legges opp til at yrkesgrupper i helse- og sosialsektoren unntas fra adgang til innleie ved forskrift.

Reglene om innleie tas inn i et nytt kapittel i arbeidsmiljøloven, med tilsvarende regler i tjenestemannsloven ved innleie til staten. Samtidig oppheves sysselsettingslovens generelle forbud mot utleie av arbeidskraft.

Innføring av betalingstjenester i arbeidsmarkedsetaten og etablering av et statlig utleieselskap.

Regjeringen foreslår at arbeidsmarkedsetaten skal kunne tilby enkelte tjenester til arbeidsgivere mot betaling. Aktuelle betalingstjenester vil bl.a. være utvidede bemanningstjenester, vikaravtaler, særskilt bistand ved omstilling/ overtallighet samt bistand til arbeidsgivere til kursplanlegging med videre. De nye betalingstjenestene vil i hovedsak supplere de tjenester som i dag ytes vederlagsfritt fra etaten. Departementet vil komme tilbake til organiseringen av et statlig utleieselskap og innføring av betalingstjenester til Stortinget i en egen sak

Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen