Historisk arkiv

Dåvøy gir grønt lys for bokbransjeavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 16/99
Dato: 25.03.99

Dåvøy gir grønt lys for bokbransjeavtalen

Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy avgjorde i dag at hele bransjeavtalen for bøker gis unntak fra konkurranseloven.

· -- Jeg er trygg på at den avgjørelsen vi har fattet i dag tar hensyn til de kultur - og distriktspolitiske utfordringer som denne saken reiser. Dette gjelder særlig behovet for et bredt nettverk av bokhandlere i distriktene med de positive ringvirkningene det gir, sa Laila Dåvøy da hun presenterte vedtaket på en pressekonferanse i dag. Dåvøy viste til at Voksenåsenerklæringen slår fast at bransjeavtalen for bøker bør opprettholdes for å sikre like bokpriser og tilgjengelighet av bøker i hele landet.

I et vedtak av 30.11.98 satte Konkurransetilsynet en rekke vilkår for å gi den nye bransjeavtalen for bøker unntak fra konkurranseloven. Vedtaket ble klagd inn til Arbeids- og administrasjonsdepartementet av Den norske bokhandlerforening og Den norske forleggerforening. Disse har nå fått medhold av statsråd Dåvøy.

Dåvøy sa at hun merket seg at Konkurransetilsynet har gitt dispensasjon av hensyn til avtalens kulturpolitiske målsettinger for skjønnlitteratur og prosa. For skole- og lærebøker ga Konkurransetilsynet ikke slik dispensasjon, blant annet med henvisning til konsekvenser for konkurranse og ressursutnyttelse i bokmarkedet.

· -- Etter min oppfatning er det ikke grunn til å skille mellom skole-, lære- og fagbøker og andre typer bøker når det gjelder vurderingen av de kultur- og distriktspolitiske virkningene av avtalen. Det er mitt syn at skolebokomsetningen har betydning for avtalens distriktspolitiske side, sier Laila Dåvøy. Hun understreker at faste priser på skolebøker er viktig for at skolebøker skal ha lik pris over hele landet og foreligge til samme tid i begge målformer.

Selv om det gir dispensasjon for avtalen i sin helhet, har Arbeids- og administrasjonsdepartementet satt som vilkår at det foretas visse presiseringer av avtalen. Avtalepartene må presisere at adgang til å forlenge fastprisperioden kun skal gjelde angitte verker, og det skal fremgå tydelig av avtalen at det skal forhandles separat om en fraktpris og en pris for bøker.

Nærmere informasjon: Eksp.sjef Jan Halvorsen, Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Lagt inn 25. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen