Historisk arkiv

Deler av Statsbygg blir aksjeselskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 33/1999
Dato: 4. juni 1999

Deler av Statsbygg blir aksjeselskap

Statsbygg skal omorganiseres og deles i to virksomheter. De mest konkurranseutsatte byggene skilles ut i et eget statlig aksjeselskap som foreløpig har fått navnet Statens utleiebygg AS. Det gjenværende Statsbygg skal fortsatt ha ansvaret for statens såkalte formålsbygg, som bl.a. omfatter mer spesialiserte bygg som ikke uten videre kan omsettes i markedet.

- Utskillelsen av de konkurranseutsatte byggene skal gi et bedre skille mellom forretning og forvaltning når det gjelder statlige eiendommer og bidra til økt effektivitet, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy. - Omorganiseringen skal sikre at Statsbygg kan konsentrere sine ressurser og styrke sin kompetanse på bygg som må skreddersys for spesielle statlige formål, sier Dåvøy.

Det nye statlige aksjeselskapet vil forvalte om lag 640.000 m2 bygningsmasse og bli et av de største eiendomsselskapene i Norge. Selskapet skal drives etter forretningsmessige prinsipper og ha de samme konkurransevilkår som private aktører i bransjen. Formålet skal primært være utleie til offentlige virksomheter, ikke private leietakere.

- Hvilke bygg som overføres det nye selskapet er bestemt ut fra markedsmessige vurderinger. Det innebærer at det må eksistere et fungerende marked for de eiendommer som legges til selskapet, sier statsråd Dåvøy. Hun opplyser at dagens ansatte vil få tilbud om jobb enten i Statsbygg eller Statens utleiebygg AS.

Dåvøy sier at staten også i framtiden vil ha behov for et sentralt statsorgan som byggherre og eiendomsforvalter. Statsbygg skal omorganiseres og restruktureres for å kunne fylle denne oppgaven best mulig. Bl.a. skal bedriften legge større vekt på rådgivning i forbindelse med departementenes lokalanskaffelser, og bidra til at utleiemarkedet utnyttes best mulig.

- Jeg vil understreke at omorganiseringsprosessen i Statsbygg startet allerede høsten 1997, sier statsråd Dåvøy. - De grep som nå tas vil kunne forhindre mange av de mangler ved planlegging og kostnadsberegning som vi har sett på enkelte store og kompliserte prosjekter. Erfaringene fra disse har vist at det er riktig å omorganisere Statsbygg og legge om planlegging, prosjektorganisering og kostnadsstyring, sier statsråden.


Kontakt for nærmere opplysninger: Rådgiver Kaare Falkenberg, tlf. 2224 4644 eller førstekonsulent Kjell-André Honerud, tlf. 2244 4641.

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen