Historisk arkiv

Fokus på arbeidsformidling, uendret antall tiltaksplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 27/99
Dato: 10.05.99

Fokus på arbeidsformidling, uendret antall tiltaksplasser

Regjeringen foreslår uendret nivå på arbeidsmarkedstiltak i forhold til det vedtatte statsbudsjettet.

I revidert nasjonalbudsjett tas det utgangspunkt i at det fortsatt vil være knapphet på arbeidskraft i flere sektorer. Regjeringen regner med en viss økning i ledigheten utover året, men påpeker at anslaget for økt ledighet er moderat, og at utgangspunktet er svært lavt.

  • Selv om veksten i sysselsettingen ser ut til å ha stoppet opp, lå sysselsettingen første kvartal i år 17.000 over nivået for første kvartal i fjor, sier arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy i en kommentar til budsjettforslaget. Hun henviser til Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå, som viser en arbeidsledighet på 3,1 prosent i første kvartal 1999. Dette er det laveste nivå i første kvartal siden 1988 og 0,4 prosent lavere enn første kvartal 1998. Dåvøy finner det spesielt gledelig at tallet på langtidsledige gikk ned fra 19.000 til 11.000 personer i samme periode.
  • Seks år med sterk vekst i fastlandsøkonomien har gitt flere innpass på arbeidsmarkedet. I forhold til 1993 er sysselsettingen økt med hele 226.000 personer, eller om lag 11 prosent. Yrkesdeltakelsen er nå høyere enn noen gang og blant de høyeste i OECD-området, sier Dåvøy.
  • Det vil fortsatt være knapphet på arbeidskraft i noen bransjer og sektorer i tiden framover.

Arbeidsmarkedspolitikken vil derfor i hovedsak ta sikte på å redusere mistilpasningene i arbeidsmarkedet. Dette vil skje gjennom fokus på formidling til ledige stillinger. En økning i ledigheten innenfor spesielle næringer og geografiske områder vil bli møtt med intensivert formidling i disse områdene. Innenfor de fastsatte rammene vil også arbeidsmarkedstiltakene brukes aktivt i spesielt utsatte områder, sier arbeids- og administrasjonsministeren.

- Regjeringen er imidlertid oppmerksom på at utviklingen på arbeidsmarkedet i løpet av året kan gå i en annen retning. Det er derfor særlig viktig å ha et aktivt formidlingsapparat gjennom Arbeidsmarkedsetaten, sier Dåvøy. Hun påpeker at det fortsatt er stort behov for arbeidskraft i mange yrker.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen