Historisk arkiv

Kostnadsrammen for Rikshospitalet utvides med 176 millioner kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. Nr: 26/99
Dato 10.mai 1999

Kostnadsrammen for Rikshospitalet utvides med 176 millioner kroner

I regjeringens reviderte budsjettforslag er kostnadsrammen for nytt Rikshospital utvidet med 176 millioner kroner. Kostnadsøkningen skyldes dels at utvidelsen av sykehusprosjektet i 1996 er blitt dyrere enn antatt, dels konsekvensene av ulykken i fyrhuset i februar i år. I kostnadsrammen ligger også en reserve på 75 millioner kroner for å sluttføre hovedprosjektet.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet varslet i St prp nr 37 for 1998-99 at departementet ville komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett med forslag til en ytterligere utvidelse av kostnadsrammen for bygging av det nye Rikshospitalet. Gjennomgangen viser blant annet at utvidelsene som Stortinget vedtok i 1996 og ferdigstilling av tekniske systemer er blitt mer kostbare og omfattende enn tidligere antatt. En ulykke under arbeidet med fyrhuset i februar førte til ytterligere kostnader og til at ferdigstilling av hovedprosjektet ble utsatt til 1. juni.

På denne bakgrunnen er kostnadene i revidert nasjonalbudsjett kalkulert til 145 mill kroner og reserven er anslått til 75 mill kroner. Summen av kostnader og reserve utgjør 220 mill kroner. Kostnadsrammen utvides imidlertid med et lavere beløp, 176 mill kroner, på grunn av nye og lavere anslag for prisstigning. Prisjustert per 1. juli 1999 forslår regjeringen dermed en kostnadsramme for nytt Rikshospital på 5 336 millioner kroner. Innenfor den samlede kostnadsrammen bevilges 756 mill kroner i revidert nasjonalbudsjett til videreføring av arbeidet med Rikshospitalet.

Arbeidet med nytt Rikshospital er det største og mest kompliserte i Statsbyggs historie. Med bakgrunn i det brede erfaringsgrunnlaget som er høstet i prosessen foreslår Arbeids og administrasjonsdepartementet at det settes av 1 mill. kr til en evaluering av sentrale deler av byggeprosessen.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen