Historisk arkiv

Maksimalpriser for drosjetakster oppheves i sentrale strøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr: 57/99
Dato:15.11.99

Maksimalpriser for drosjetakster oppheves i sentrale strøk

Arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy melder i dag at maksimalprisene for drosjene oppheves i de områder der det er tilstrekkelig konkurranse. I praksis vil det være i sentrale strøk der det er to eller flere konkurrerende sentraler. I disse områdene vil Konkurransetilsynet føre et aktivt og særskilt tilsyn med priser og prisendringer. Tilsynet vil også kontrollere at drosjene gir publikum god informasjon om sine priser. Utenom disse områdene vil maksimalprisreguleringen bli opprettholdt. Konkurransetilsynet er bedt om å sette statsrådens beslutning i verk snarest mulig.

Statsråd Dåvøy forutsetter at drosjene nå vil konkurrere både på pris og kvalitet. Selv om prisene kanskje vil gå opp, spesielt på enkelte tider av døgnet, regner hun med at det også blir lettere å få tak i drosje og at servicen overfor publikum blir bedre. Statsråden frykter ikke at drosjene skal utnytte sin frihet til store prisforhøyelser. Dessuten skal Konkurransetilsynet føre aktivt tilsyn med priser og prisendringer i næringen. I tilfelle utglidning kan tilsynet gjeninnføre prisregulering i områder med for store prisforhøyelser.

Konkurransetilsynet foreslo å oppheve maksimalprisreguleringen for hele landet. Drosjetakstene har vært regulert siden 1940. Dette ble bl.a. begrunnet med at tilgangen til næringen er begrenset ved en løyveordning slik at drosjene har hatt enerett til denne type persontransport. Samferdsels-myndighetene har imidlertid delvis lagt om sin praksis ved tildeling av løyve slik at det i flere områder er gitt løyve til mer enn en sentral. Videre er det åpnet adgang for at turbiler kan transportere færre enn 5 personer. Disse endringer har ført til en konkurransesituasjon i områder med to eller flere drosjesentraler som innebærer at maksimalprisreguleringen her kan oppheves.

Det vil fortsatt være store områder i landet der det ikke er konkurranse mellom drosjesentraler. Statsråd Dåvøy har ikke fulgt opp Konkurransetilsynets forslag om å oppheve reguleringen her. I områder der samferdselsmyndighetene har gitt løyve til kun én drosjesentral, vil derfor maksimalprisreguleringen bli opprettholdt.

- Jeg legger stor vekt på at endringen i reguleringen av drosjenæringen skal skje på en god måte til fordel både for publikum og næringen, sier Dåvøy. - Konkurransetilsynet vil derfor forberede overgangen grundig. Særlig er det viktig at næringens systemer for god prisinformasjon overfor publikum er på plass og fungere fra første stund. Erfaringene i de områder der maksimalprisreguleringen er opphevet, skal vurderes etter ett år, sier statsråd Dåvøy.

Informasjonskontakt: Ekspedisjonssjef Jan Halvorsen, Konkurransepol. avd., tlf 2224 4784
16.-17.november treffes Halvorsen på telefon 66 77 27 00 (Holmen fjordhotell).

Lagt inn 16. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen