Historisk arkiv

Nye avtaler for sikker datautveksling i offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr. 28/1999
Dato: 12. mai 1999

Nye avtaler for sikker datautveksling i offentlig sektor

Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunenes Sentralforbund har i dag inngått rammeavtaler med 12 leverandører på to nye og strategisk viktige IT-områder. Avtalene bidrar til samordning og økt sikkerhet ved elektronisk informasjonsutveksling i statlig og kommunal sektor.

Avtalene omfatter digital signatur, tiltrodde tredjepartstjenester og meldingskryptering. Dessuten dekker avtalene elektronisk datautveksling, basert på ulike teknologier. -- De nye tilbudene er viktige for å gjøre elektronisk korrespondanse i og med offentlig sektor like pålitelig og juridisk bindende som papirkorrespondanse, sier avdelingsdirektør Ottar Ostnes i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Digital signatur basert på sertifisering fra en uavhengig part gjennom en såkalt tiltrodd tredjepartstjeneste, vil gi sikkerhet for at avsender av en melding eller et dokument er riktig person. Det sikrer også at meldinger kommer fram uendret. Avtalene stiller krav om gjensidig anerkjennelse av sertifikater mellom de ulike leverandørene.

  • - Det vil hindre innsyn i sensitiv informasjon som sendes over eksterne nett. Tilbudene bidrar til å legge til rette for felles og samspillende løsninger for offentlig sektor, sier Ostnes
  • - De nye avtalene betyr et løft for å fremme sikkerheten innen elektronisk informasjonsutveksling i og med offentlig sektor, sier underdirektør Svein Erik Wilthil i Kommunenes Sentralforbund. Kommunal sektor behandler mye fortrolig og personsensitiv informasjon.Vi er derfor opptatt av sikkerhet og rasjonelle løsninger på dette området, sier Wilthil. Rammeavtaler innen elektronisk datautveksling vil forenkle utforming av løsninger for rapportering mellom kommunal og statlig sektor, som for eksempel KOSTRA-prosjektet.
  • - Tilbudene gjelder for hele offentlig sektor, både statlige, fylkeskommunale og kommunale virksomheter. Sammen med de avtaler som ble inngått på tele- og dataområdet høsten 1998 dekker avtalene et bredt spekter av tjenester og produkter fra i alt 33 leverandører. Tilbudene reduserer virksomhetenes behov for egen teknisk, juridisk og merkantil ekspertise og egne tidkrevende anbudsprosesser. Avtalene bidrar til samordning av infrastruktur og kommunikasjonsløsninger i offentlig sektor.

Mer informasjon finnes på nettstedet http://forvaltningsnett.dep.no


Kontaktpersoner:
Arbeids- og administrasjonsdepartementet: Avd. dir. Ottar Ostnes, tlf. 22 24 46 45
Kommunenes Sentralforbund: Underdir. Svein Erik Wilthil, tlf. 22 94 77 57

Lagt inn 12. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen